Ново проучване разкри неочаквана връзка между липсата на достатъчно сън и чувствителността към болкоуспокояващи. Откритието има голямо значение за терапията с болкоуспокояващи лекарства.

 

По последни данни от Националния здравен институт в САЩ над 25 млн. души живеят с хронична болка, а около 40 млн. души са изпитвали силна, остра болка в последните 3 месеца. Всяка болка, която продължава повече от 3 месеца се приема за хронична.Проучването е проведено от изследователи в Бостънска болница от физиологът д-р Албън.

 

Латремолиер и специалистът по физиология на съня д-р Хлое Алекзандър. Те започват да проучват влиянието на острото лишаване от сън и редовното недоспиване върху чувствителността на тялото към болкоуспокояващи.

 

В началото на проучването екипът проследява циклите на съня и сензорната чувствителност в лабораторни условия. По този начин учените набавят основните данни за проучването. На следващия етап учените работят с животински модели, които били лишавани от сън по възможно най-малко стресиращ начин за тях, забавлявани са с играчки, храна и т.н. По този начин се симулират условия, при които хората стоят до късно, докато гледат филм или излизат навън. По време на опита са били наблюдавани нива на стрес, сънливост, чувствителност към болка и т.н.


Чувствителността към болка била измерена, чрез контролирано поставяне на топли, студени предмети върху кожата или натиск.

 

Проучването доказва строга връзка между недоспиването и чувствителността към болка. Установено е, че 5 последователни дни с умерено недоспиване могат значително да изострят чувствителността към болка при относително здрави индивиди.

 

Може би най-изненадващото откритие е, че повечето болкоуспокояващи лекарства изглежда, че нямат почти никакъв ефект при обострена болка след недоспиване.

 

Ибупрофен, Еторикоксиб или Морфин не са в състояние да спрат ефекта на свърхчувствителност към болка след продължително лишаване от сън. Като контрапукт на това субстанции като кофеин, които действат ободряващо успешно потискат тази свърхчувствителност към болка след дълго лишаване от сън. И въпреки това те не могат да бъдат отнесени към групата на болкоуспокояващите.

 

Учените съветват пациентите с хронична болка да си осигуряват необходимото време за сън всяка вечер, за да не се стига до повишаване дозите на болкоуспокояващите, които приемат.

 

Източник:

Nature Medicine