Недоспиването и сънливостта правят мазните и сладки храни още по-примамливи, сочи ново проучване.

Умората и стресът през деня в следствие на недоспиване могат да са причина за по-лесното поддаване на изкушението за хапване на лакомства.

В проучването взимат участие 12 души в добро здраве, на възраст между 19 и 45 години. На доброволците са показани снимки на ниско и високо калорични храни в продължение на четири минути. Реакциите на мозъка са проследявани със скенер. На всяка секунда снимките са сменяни от друга на салата, ябълка, портокал до сочна пържола, чийзбургер и шоколадова торта.


Преди да започне експериментът доброволците са отговорили на въпроси, свързани с начина им на живот и качеството на сън. От отговорите става ясно, че голям процент от участниците в проучването са недоспали и сънливи преди да почнат да гледат снимките.

Показани са и контролни снимки с природни изгледи на планини, растения и тревни площи.


Когато човек е недоспал и сънлив, мозъкът също е и по-малко активен в сравнение с добре отпочинал и наспал се човек. След приключване на експеримента, учените установяват, че при доброволци, които са недоспали и сънливи, мозъкът се активира по-лесно при показването на снимки с високо калорични храни.
 

Добрият сън е предпоставка за добро здраве. Колкото по-качествен е сънят през нощта, толкова по-активен е мозъкът през деня и няма да се налага да се набавя енергия от високо калорични храни, за да се събуди. Липсата на сън пречи на човек да мисли в перспектива. Той е склонен да се подава на моментни усещания и желания без да преценява риска, в случая излишните килограми, обясняват учените.