Сънят е изключително важен за правилното функциониране на нервната система на човек. Лишаването от дълбок и качествен сън води до сънливост и невъзможност за концентрация, нарушена памет и логическа мисъл. При по-тежките случаи, когато сънят напълно липсва, не изключва появата на халюцинации и рязка промяна в настроението.

 

Необходимостта от сън специалистите обясняват и с факта, че хормона на растежа при деца и подрастващи се отделя основно по време на сън. Повечето клетки на организма увеличват синтеза и намаляват разграждането на протеините по време на сън.


 

Сънят, и най-вече нощният, осигурява почивка на тези участъци от мозъка, които са отговорни за емоциите и социалното общуване.

Установено е, че при хора, подложени на 24 часа безсъние,  метаболитната активност на мозъка драстично намалява. Липсата на сън води до понижена телесна температура, потискане на имунитета, намлен растежен хормон, повишени колебания в пулса.


Експерименталните изследвания, направени с опитни животни показват, че сънят е задължителен за оцеляването. Така напрмер. нормалната продължителност на живота при плъхове е 2-3 години, докато лишени от сън животни живеят не повече от 3 седмици. Опитните животни най-често загиват поради силно намаления си имунитет и невъзможността да се преборят дори с банални инфекции.


Редица заболявания от различно естество нарушават съня и се свързват със свръхмерна дневна сънливост. Най-често срещаните и засягащи голям процент от населението по целия свят са:

  • Обструктивна сънна апнея

  • Централна сънна апнея

  • Синдром на неспокойните крака

  • Нарколепсия

  • Идиопатична хиперсомния



Обструктивната сънна апнея заема водещо място сред заболяванията на съня. Световните данни показват, че обструктивната сънна апнея засяга до 4% от мъжете и 2% от жените между 30 и 70 години, т.е. честотата й е по-голяма от тази на захарен диабет тип I.
 


Епидемиологични данни за България липсват. Според специалисти, ситуацията не е по-оптимистична, особено като се има предвид нарастващата честота на затлъстяването.


В най-голям процент  жертви на сънната апнея са мъже, на възраст над 30 години, със затлъстяване, вратна обиколка над 43 см (отговаря на номера на ризата).

Жените, както и мъжете с нормално тегло, обаче, също не са застраховани от развитие на заболяването.
 


Обструктивна сънна апнея е заболяване, характеризиращо се с повтарящи се епизоди на пълно (апнея) или частично (хипопнея) спиране на дишането по време на сън. Тези дихателни паузи се дължат на колапс на горните дихателни пътища в началото на вдишването. За да се преодолее този колапс е необходимо т.нар микропробуждане на мозъка, което силно нарушава структурата на съня. В тежки случаи дълбокият сън и т.нар. РЕМ сън може да липсват.
 

Повече за сънната апнея, факторите, предизвикващи състоянието и лечението и, можете да видите  тук.