Бруксизмът или по-популярен като скърцане със зъби е периодично, пристъпообразно съкращение  на дъвкателните мускули по време на сън. Мускулните спазми са съпроводени от неволно притискане на горната и долната челюст и скърцане със зъби.

 


Най-често скърцането се проявява през нощта, и много от пациентите дори не подозират, че имат проблем. Според различни данни от бруксизъм страдат  между 3 и 10 % от хората, като най-често засегнатите са деца.


 


Въпреки множеството изследвания,  точните причините за бруксизма не са напълно известни. В миналото се е смятало, че причина за скърцането със зъби са стомашно-чревни паразити, но тези твърдения не са напълно основателни.

 


Често скърцането със зъби се наблюдава при пациенти с дефекти в строежа на лицевия скелет, нарушена захапка и патология на ставите, съединяващи долната челюст с темпоралната кост. Някои ортодонти обаче са на мнение, че уврежданията на темпорално-челюстните стави не са причина за поява на бруксизъм, а по-скоро следствие от налягането, упражнявано върху зъбите при скърцане. Силата на притискане между двете челюсти е от 150 до 180 кг, което е  шест пъти по-силно, отколкото при дъвчене на храната.

 


Бруксизмът нерядко се среща и при пациенти с изразена свръхчувствителност на зъбите към топло и студено.

 


Като предпоставка за нощното скърцане със зъби, някои лекари считат и пониженото ниво на захар в кръвта (хипогликемия), свързано с понижена функция на надбъбречните жлези.

 


Причина  за скърцането със зъби при възрастни пациенти е най-често стресът и психичните натоварвания.

 


При децата, които в сравнение с възрастните са по-чувствителни към всякакви емоционални натоварвания и стресови ситуации, бруксизмът е и по-често срещано състояние.

 


Според проучване, публикувано в специализирания годишник Journal of Dentistry for Children, около 38% от децата скърцат със зъби. Средната възраст, на която се появява този навик е 3 години и половина, а средната възраст, на която детето спира да го прави е 6 години. Въпреки това проблемът се среща при хора от всички възрасти и раси.

 


Предполага се, че има и определена генетична предразположеност. При голям процент от децата, които скърцат със зъби през нощта, някой от родителите е имал същия проблем в даден етап от живота си.

 


Ортодонтите успокояват, че епизодичният бруксизъм, възникнал след лечение на зъбите и поставяне на коронки, например, не е опасен, преминава бързо и не води до трайни увреждания на зъбите.

 


Когато обаче състоянието се хронифицира, води до патологично изтъркване на зъбите и тяхното разрушаване. Ако проблемът не бъде диагностициран навреме, се появява силна болка във венците и зъбите. Най-често това са  и първите симптомите, на които пациентите обръщат внимание и правят консултация със специалист.

 


Ако скърцането и притискането на зъбите не бъде овладяно, повърхността им се наранява и абразира, появяват се микро пукнатини и зъбите трайно се увреждат. При децата, чиито челюсти все още се оформят и развиват, зъбите могат да излязат от зъбната редица и захапката им да се деформира.

 

С годините нарушението в работата на темпорално-челюстните стави, води до поява на болки в шията и главата. В тежки случаи, когато скърцането е толкова силно, че влошава качеството на съня, се проявява и склонност към суицид.

 


Препоръчително е, още при първите симптоми да се направи консултация със специалист ортодонт, който да постави диагнозата и да препоръча най-подходящата терапия.

 


Въпреки, че симптомите на бруксизма при възрастните могат да бъдат преодолени, лечението на състоянието е много бавно и трудно.

 


Методи като запушване на носа през нощта и дишане през устата се считат за неефективни и не се препоръчват ортодонтите
 

Лекарите препоръчват, като единствен доказано ефективен метод за лечение, поставянето  на специални оклузални шини по време на сън.

 


Шините са изработени от мека пластмаса. Поставени през нощта те предпазват зъбите от нараняване на повърхностите им. В същото време, шините повишават т.нар оклузална височина и променят тонуса на дъвкателните мускули.

 


Лекарите препоръчват, да се избягват или ограничават стресовите фактори. Препоръчително е преди сън да се занимавате с автогенен тренинг, йога или друг вид релаксация, който да ви успокои, да намали стреса и да отпусне мускулатурата.