Някои хора не помнят своите сънища, други сънуват в черно или бяло, въпреки че сънищата на повечето хора са цветни. Едно обаче е сигурно – всички сънуваме. От самото начало до края на живота ума не спира да произвежда сънища, докато тялото и мозъка почиват. Какво представляват сънищата и защо ги има?
 
Според някои изследователи сънуването е символичен език, предназначен, за да общуваме с вътрешното си по-мъдро Аз, докато спим. 
 
Относно въпроса, какво представляват сънищата, мнозина са съгласни с горепосоченото обяснение, но все още има дебат относно въпроса, защо сънуваме. Повечето експерти са на мнение, че сънуването помага на организма да почине, да се възстанови и да се подмлади. 
 
Според други сънуването има своето психологическо обяснение – да се преразгледат събитията от изминалия ден, да се намали и освободи стреса и насъбраните емоции. Има поддръжници и на съвсем други идеи относно появата на сънищата..
 
Според известния психолог Карл Юнг сънуването е начин за компенсиране на събития, които да се случили в будния живот. Така например човек, който преживява нещастни моменти в будния живот, може да сънува приятни сънища, с помощта на които да се компенсира неприятното изживяване и да не изпадне в пълно отчаяние. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
От друга страна, някой, който е преуспял, може да сънува загуба или неуспех, като така компенсира усещания като власт и недосегаемост. 
 
Юнг предполага също така, че сънищата може да отразяват по-слабо развити и изразени части от личността. Това може да обясни защо поведението, свързано със сънуването на някои хора, е значително по-различно от действията и условията около тях в будно състояние.