По принцип да спим с отворени очи не е възможно, но има състояние, което се нарича нощен лагофталм, при което човек не може да затвори клепачите си напълно, докато спи. Според едно проучване от това състояние страдат около 5 % от възрастните хора.

 

То се дължи на различни фактори, включително изпъкнали очни ябълки или ненормални изменения в клепачите. Има случаи, в които причината не е установена. Нощният лагофталм може да доведе до различни проблеми от зачервяване на очите до ранички по роговицата.


 

Ако се будите със зачервени или подути очи или някой ви е казал, че спите с отворени очи, се обърнете към лекар.

 

Затварянето на очите по време на сън е от голямо значение. По този начин сълзите овлажняват очната среда и позволяват на клетките, които са в досег с околната среда да работят правилно. Без адекватно овлажняване окото започва да се уврежда – сърби, може да настъпи инфекция.

 

Как да разберем, че страдаме от нощен лагофталм? Основният признак е сухота в окото, предимно във външната част. Проблемът е, че сухота може да се появи и след продължителна работа с компютър четене и т.н.

 

Ето какви други симптоми се появяват:

  • Зачервяване;
  • Замъглено виждане;
  • Парене;
  • Силно дразнене
  • Сърбеж;
  • Светобоязън;
  • Чувство, че имате нещо в окото;
  • Намалено качество на съня, не можете да се наспивате.

Ако забележите такива проблеми, посетете своя лекар. Той ще снеме подробна анамнеза на предишни заболявания и генетична предразположеност.

 

Ако лекарят подозира, че спите с отворени очи, той ще ви накара да направите няколко прости упражнения, с които да наблюдава очите ви, когато са затворени. Едно такова упражнение е да легнете и да си притворите очите както преди дрямка. Лекарят ще наблюдава какво се случва с клепачите ви след 2-3 минути. Могат да се наблюдават фини потрепвания и леко отваряне на клепачите.

 

Има още много други тестове, които се провеждат – измерване разстоянието между очите, измерване на силата, която се прилага при затваряне на клепача, тестове с различни видове светлина и т.н.