Сънната апнея е сравнително често срещана болест, която се характеризира с повтарящи се епизоди на частично или пълно колабиране на горните дихателни пътища по време на сън с продължителност 10 или повече секунди, което е свързано с ограничено или пълно прекъсване на дихателния поток към долните дихателни пътища, което може да бъде животозастрашаващо.

 

Повечето хора със сънна апнея не получават диагноза или я получават много късно. Според американската асоциация на хората със сънна апнея, засегнатите в САЩ са около 22 млн души, това е неофициална инфорация.


 

Без лечение, сънната апнея може да доведе до редица кардио-васкуларни заболявания като високо кръвно налягане, инфаркт и т.н. Има проучвания, които доказват връзката между сънната апнея и депресия и диабет тип 2.

 

Сънната апнея е рисков фактор и за развитие на деменция в по-късна възраст, твърди д-р Диего Карвальо, невролог с много проучвания в облатта.

 

Заедно с колеги, той води и друго проучване дали има потенциална връзка между сънната апнея и болестта на Алцхаймер. При хората с Алцхаймер се открива биомаркер, белег на болестта. Това е специфичен протеин, наречен „тау-протеин“. Д-р Карвальо и сътрудниците му откриват високо съдържание на същия протеин в мозъка на пациенти със сънна апнея. Екипът прави това откритие случайно, докато проучва други фактори като пол, възраст, сърдечно-съдови проблеми.

 

Това са предварителни резултати от проучването и не са официални.


Д-р Карвальо заключва от резултатите: „Сънната апнея е състояние, което повишава тау-протеина в мозъка, което може да е причина за развитие на Алцхаймер“. Но той описва резултатите като казуса „Яйцето и кокошката“. Може и болестта на Алцхаймер да е причина за развитие на сънна апнея.

 

Със сигурност предстоят още много проучвания, които да потвърдят получените резултати. Връзката между сънната апнея и деменцията също представлява голям медицински и научен интерес. Тези открития могат да дадат началото на нови лечения и подобряване на диагностиката на заболяванията.