Сънната апнея е често срещано заболяване, което влияе на качеството на живот и предизвиква сънливост и умора през деня, нарушава се и качеството на съня. В дългосрочен план предизвиква промяна в кръвното налягане и увеличава риска от хипертония. Пациентите със сънна апнея имат повишен риск от инфаркт, инсулт, диабет и други хронични заболявания. Установено е, че загубата и контролът на телесното тегло могат да имат благоприятно влияние върху прогнозата при тези пациенти. Според данни от Испанската асоциация по сън, наддаването на телесното тегло с 10% увеличава с 5 пъти риска от развитие на сънна апнея. Основните рискови фактори, които допринасят за развитието ѝ са затлъстяване, тютюнопушене, възраст и анатомични нарушения, които възпрепятстват дишането.

 

Проучване, проведено от болницата "Белвидж" в Барселона в сътрудничество с други институции е показало, че отслабването при 3 от 10 пациенти им позволява да спрат употребата на специалните маски за сън, които използват пациентите, засегнати от сънна апнея. Тази промяна в телесното тегло намалява до 60% тежестта на състоянието.


 

Друго предходно проучване е показало, че повишената физическа активност и редуцирането на престоя пред телевизора под 4 часа на ден помага да се намали значително риска от развитие на сънна апнея. Изследователският екип от болницата "Биргам и Уоман" и Медицинският факултет на Харвардския университет са проучили дали по-ниската физическа активност предполага развитие на обструктивна сънна апнея. За тази цел са били анализирани здравните данни на 138 хиляди мъже и жени, които не са имали сънна апнея в началото на проучването. То е продължило между 10 и 18 години, като накрая се е установило, че 8 733 от участниците са развили сънна апнея.

 

Учените са съблюдавали фактори като възраст, тютюнопушене, консумация на алкохол и индекс на телесна маса. Освен това са оценили физическата активност на участниците и е установено, че сънната апнея и заседналият начин на живот вървят ръка за ръка. Тези участници, които са имали физическа активност в рамките на 3 часа през седмицата, са имали 54% по-нисък риск от развитие на сънна апнея, в сравнение с тези, които са имали движение само в рамките на два часа през седмицата. Тези, които са прекарвали повече от 4 часа пред телевизора са имали 78% по-висок риск.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/obesidad-apnea-sueno-adelgazar-tratamiento-ronquidos_6058

https://erj.ersjournals.com/content/early/2021/06/17/13993003.00606-2021