Много хора, които имат проблеми с глутена, страдат от умора - това е един от най-честите симптоми на целиакия, както и един от най-честите симптоми на чувствителност към глутен, новодефинирано и все още слабо проучено състояние. Въпреки че са направени малко изследвания по темата, данните показват, че чувствителността към глутен може да причини проблеми със съня.

 

Заедно с умората, много хора с целиакия и чувствителност към глутен съобщават за проблеми със заспиването и задържането на съня. Тези проблеми се срещат много често, преди пациентите да бъдат диагностицирани с цьолиакия, но може да продължат и след диагностицирането на състоянието, след като хората започнат безглутенова диета.


Безсъние и глутен

Най-често срещаното нарушение на съня е безсънието. Безсънието може да затрудни заспиването или задържането на съня. Това може също да накара човек да се събуди твърде рано и да не може да заспи отново.

Въпреки че изследванията показват, че безсънието е по-често срещано при пациенти с цьолиакия, някои изследвания сочат, че безглутеновата диета може да помогне за подобряване на симптомите на безсъние. Едно проучване е установило значително подобрение при съня на децата след преминаване на диета без глутен.

Глутен и сънна апнея

Друго често срещано нарушение на съня е сънната апнея. Сънната апнея е състояние, при което дишането многократно спира и започва по време на сън. Трите вида сънна апнея включват:

  • Обструктивна сънна апнея - възниква, когато мускулите на гърлото се отпуснат по време на сън (най-често срещаният вид сънна апнея);
  • Централна сънна апнея - възниква, когато мозъкът не изпраща правилни сигнали към мускулите, които контролират дишането;
  • Синдром на комплексна сънна апнея - възниква, когато човек има едновременно обструктивна сънна апнея и централна сънна апнея

Изследванията оценяват сложното взаимодействие между дисфункцията на съня, храненето и храносмилателните заболявания. Няколко проучвания подкрепят връзките между съня, функцията на имунната система, възпалението и стомашно-чревните заболявания. Смята се, че свързаните със съня промени в стомашно-чревната физиология, които присъстват при заболявания като цьолиакия, могат да създадат храносмилателни проблеми. Това от своя страна може да повлияе на дишането по време на сън.

 

Проучване е установило, че проблемите с дишането по време на сън при деца се подобряват след приемането на диета без глутен. Друго проучване има подобни констатации за подобрени симптоми на обструктивна сънна апнея при започване на диета без глутен.

 

Референции:
1. Verywell Health. The Connection Between Gluten and Sleep Problems
2. Zingone F, Siniscalchi M, Capone P, et al. The quality of sleep in patients with coeliac disease
3. Ford RP. The gluten syndrome: a neurological disease