Какво представлява миоклонията по време на сън?

Миоклонията по време на сън представлява състояние, характеризиращо се с неволни, неритмични, бързи контракции на мускул или мускулна група, което се случва или когато човек заспива, или по време на сън. Хълцането също е вид миоклония, засягаща мускулите на диафрагмата.


Миоклонията по време на сън не е заболяване, а симптом на няколко различни състояния. Миоклониите по време на сън може да възникнат и без известна причина. Тези движения могат да включват:


  • Внезапни резки движения на ръцете, краката или торса;
  • Бързи мускулни потрепвания, които продължават за кратък период от време;
  • Локални или широко разпространени в тялото мускулни спазми;
  • Мускулни спазми, които се появяват в отговор на външни стимули.

Какви видове миоклония съществуват?

Съществуват два вида миоклония: положителна и отрицателна. Положителниата миоклония включва мускулни контракции, докато отрицателнята миоклония включва мускулна релаксация и загуба на мускулен тонус.


Прости форми на миоклония, като хълцане или потрепване на крайниците в началото на съня, могат да се появят при здрави хора, без да са последствие от сериозни усложнения. Въпреки това, честите или генерализираните миоклонии може да показват основно неврологично разстройство.


Хората, страдащи от миоклонии по време на сън могат да изпитат затруднения при заспиване или да имат лошо качество на съня, което може да доведе до прекомерна умора през деня.


Какви са причините за миоклония по време на съня, които засягат зрелите хора?

Синдром на неспокойните крака


Синдромът на неспокойните крака или болестта на Уилис-Екбом (Willis-Ekbom) е нарушение, засягащо съня, което причинява неконтролируемо желание за движение на краката, обикновено поради дискомфортно усещане, което движенията временно облекчава. Обикновено състоянието се случва вечер или през нощта, когато човек е в седнало положение или лежи буден. Естеството на симптомите предполага, че синдромът на неспокойните крака е неврологично състояние. Причината за синдрома обаче остава неизвестна.


Изследвания сочат, че нарушения на базалните ганглии могат да доведат до състоянието. Въпреки това, генетичната предразположеност може да играе роля в ранната проява на синдрома на неспокойните крака, която се появява при хора под 40-годишна възраст.


Множествена склероза (МС)


Не е ясно дали множествената склероза може директно да причини миоклонии по време на сън. Състоянието обаче има връзки с множество нарушения на съня, включително спазми на краката през нощта и синдром на неспокойните крака.


Болест на Хънтингтън


Хората, страдащи от болестта на Хънтингтън могат да изпитват неволни мускулни неконтролируеми движения, известни като хорея, както и промени в познавателните (когнитивните) способности и съня.


С напредването на болестта неволевите мускулни движения могат да започнат да засягат съня на човек. Миоклониите, периодичните движения на крайниците по време на сън и синдромът на неспокойните крака са относително често срещани състояния сред хората, страдащи от хореята на Хънтингтън.


Библиография:
Kojovic, M., et al. Myoclonic disorders: A practical approach for diagnosis and treatment
National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). Myoclonus
Herzog-Krzywoszanska, R., & Krzywoszanski, L. Sleep disorders in Huntington’s disease