Резултатите от американско изследване показват, че достатъчното количество сън е тайната на доброто здраве и дълголетие при жените.

 

Според експертите от университета на Калифорния в Сан Диего, цитирани от Science Daily, по-малко от пет часа сън на нощ са твърде малко, а повече от осем – твърде много много.

 

За периода от  1995 до 2000 година психиатъра  Даниъл Крипке и колегите му провели изследване сред 459 жени  от Сан Диего на възраст между 50 и 81 години. Учените съпоставили продължителността на съня на доброволките със здравословното им състояние и риска от преждевременна смърт.


Получените резултати показали, че жените, които спят между 5 и 6,5 часа на нощ са в по-добро здравословно състояние и имат по-малък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които спят по 8 и повече часа.
Според авторите, получените от тях резултати са успокоителни за всички жени, които се притесняват, че не спят достатъчно и това ще се отрази на здравословното им състояние.

 


"Това означава, че жените които спят само по пет до шест часа, не трябва да се притесняват, защото явно тази продължителност на съня осигурява най-дълъг живот" – казва ръководителя на изследването.