Менопаузата е период в живота на жената, съпроводен с много промени. Официално влизате е менопауза, когато е минала една година от последната менструация. Но докато се стигне до такъв период се преминава през т.нар. пременопауза. Яйчниците започват да произвеждат по-малко хормони (естрогени и прогестерон) така се появяват всички неприятни симптоми на менопаузата. Един от тях е безсъние или инсомния.

 

Страдаме от инсомния, когато: ви отнема 30 минути, за да заспите, събуждате се твърде рано, не се чувствате отпочинали на сутринта, спи ви се през целия ден.


 

Каква е връзката между безсънието и менопаузата? При жените преминаващи през менопауза проблемите със съня са често срещани. Всъщност около 61% от жените в менопауза изпитват проблеми със съня. Менопаузата може да повлияе съня ви на три нива.

 

Хормонални промени. Нивата на естрогени и прогестерон значително намаляват по време на менопаузата. Това може да е причина за много промени в начина ви на живот, включително и съня. От части това е заради влиянието, което прогестеронът оказва върху процеса на заспиване.

 

Когато тялото се сблъска с тези хормонални промени вие започвате да изпитвате затруднения при заспиване и се будите често през нощта.
Топли вълни. Топлите вълни и нощното изпотяване са типични неразположения по време на менопаузата. Постоянните флуктоации в нивата на хормоните предизвикват неефективна терморегулация.

 

Бързото покачване на хормоните предизвиква отделяне на адреналин, който се отделя при силни емоции и стрес. В резултат на това вие се потите и имате прилив на енергия, което силно затруднява заспиването.

 

По различен начин ли се лекува инсомнията по време на менопауза? Тя се повлиява предимно чрез хормонално лечение. Има няколко опции за това:

 

-    Хормон заместителна терапия    . Чрез нея се нормализират нивата на хормоните, така се облекчават някои от неразположенията.
-    Лечение с противозачатъчни. Нискодозови медикаменти стабилизират хормоните, което подобрява съня.
-    В редки случаи някои лекари изписват леки антидепресанти. Те подобряват настроението и улесняват заспиването