Мелатонинът, известен като хормон на съня, е вещество, което се синтезира в мозъка и регулира естествения цикъл на сън и бодърстване. Затова хранителните добавки срещу безсъние, съдържащи мелатонин, се считат за безопасна природна алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства. Оказва се обаче, че тези природни продукти невинаги са безопасни.

 

Приемът на алкохол при лечение на безсъние с мелатонин може да доведе до сериозни последствия. Затова те не бива да се смесват, а по време на лечение на каквито и да било проблеми със съня е добре приемът на алкохол да се лимитира.


 

Общоприето схващане е, че малко алкохол вечер помага за заспиването, но истината е, че цялостният ефект върху съня е по-скоро негативен, защото алкохолът съкращава съня и води до често събуждане през нощта. Заключението е, че алкохолът от една страна може да влоши безсънието, а от друга – да намали ефективността на мелатонина.

 

Сам по себе алкохолът действа седативно, т.е. има успокоително действие и забавя жизнените процеси в организма. Същият ефект има и мелатонинът, чиято секреция е най-силна вечер именно с цел да успокои и да подготви тялото за сън. При комбиниране на двата продукта може да се получи т.нар. свръхседиране с прекомерно и продължително забавяне на жизнените функции.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Научни проучвания показват, че редовното смесване на приема на мелатонин с алкохол носи негативни последствия като:

  • Влошаване на проблемисе със съня;
  • Кошмари;
  • Емоционални проблеми като раздразнителност, повишена тревожност и др;
  • Промени в сърдечния ритъм;

 

Няма установени по-сериозни от тези последствия след комбиниране на мелатонин и алкохол, каквито например се установяват при смесване на алкохола със синтетични сънотворни препарати. Въпреки това намаляването ефективността на мелатонина спрямо проблемите със съня би следвало да e достатъчен атестат алкохолът да се избягва по време на неговия прием.

 

Проучванията показват, че когато няма фактори, влияещи на ефективността му, мелатонинът може да помогне за трайно решаване на проблемите със съня само в рамките на няколко дни.