Лошото качество на сън има драматично въздействие върху тялото и организма.

Поредицата от лош сън поражда промени на гените, което води до нарушения в правилния механизъм на функциониране на организма.

Под лош сън се разбира по-кратка продължителност от 6 часа на нощ, често будене и трудно заспиване.

Редица проучвания установяват, че нарушенията в качеството на съня водят до сърдечносъдови проблеми, развитие на диабет, затлъстяване, отслабване на паметта и мозъчната функция и др.

Изследователи от университета в Съри, Великобритания, анализират кръвните проби на 26 души, които спят достатъчно в рамките на 6-8 часа за период от една седмица. След това доброволците са намалили продължителността на съня и отново са взети кръвни проби.

NEWS_MORE_BOX


След като сравняват двете проби, изследователите установяват структурна промяна в повече от 700 гена. Всеки един от тях съдържа генетична информация за изграждането на протеини, тоест техните промени водят до промяна в протеините, което нарушава нормалните биохимични процеси в организма.

Сънят е от основно значение за регенерирането на клетките и респективно неговото нарушение води до дегенеративни процеси и развитието на различни заболявания.

Най-засегната от липсата на добър сън е имунната система, подчертава изследователският екип.

Те се надяват проучването да им помогне в откриването на медикаменти, които да намалят негативното действие върху организма от липсата или лошото качество на сън.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. PNAS.