Мелатонинът, който е известен с ролята си да помага за процеса на заспиване, може да играе и ключова роля за намаляване на риска от диабет тип II.

Според експерти ниските нива на мелатонин по време на сън увеличават риска от развитие на заболяването.

Мелатонинът е хормон, произвеждан от мозъка, главно през нощта, когато се освобождава в кръвния поток. Той регулира цикъла сън-бодърстване. Увеличената секреция на хормона през вечерта помага да се поддържа нормалната синхронизация на телесния ритъм по време на сън.

Мелатонинът участва и в други важни функции в организма, а изследвания показват, че засяга и метаболизма на глюкозата.

В проучване проследяващо връзката между нивата на мелатонин и диабет тип II изследователи от Бостън анализират кръвните проби на 370 жени, които са с диагностициран диабет от втори тип и на още 370 в добро здравословно състояние.

И двете групи попълват анкетни карти относно физическата си активност, хранителни навици, качество на съня, консумация на алкохол, тютюнопушене и фамилна анамнеза за риск от диабет.

NEWS_MORE_BOX


Изследователите установяват, че първата група, която има диагностициран диабет е с понижени нива на мелатонин през нощта.

Изследователският екип взима под внимание и фактори като наднормено тегло и затлъстяване, фамилна обремененост, тютюнопушене и др.

Ниските нива на мелатонин се отразяват на способността на панкреаса да отделят инсулин, както и върху чувствителността на организма към инсулина, което води до развитието на диабет тип II, обясняват специалисти.

Недоспиването, лошото качество на съня, включително сънната апнея и нерегулярният цикъл сън-бодърстване и работата на смени вредят на здравословното състояние и са предпоставка за развитието на диабет, допълват те.

Данните и заключенията от проучването са публикувани в Journal of the American Medical Association.