Съвременната наука все още знае твърде малко за съня – как се е появил и развил и какви са точните му ползи за тялото. От еволюционна гледна точка, нуждата от сън е слабост – беззащитното излежаване в мрака излага тялото на редица опасности. 
 
В същото време е и предимство – здравият сън има редица ползи за тялото и ума. Статистически е установено, че хората, спящи между 6 и 8 часа в денонощието живеят по-дълго. Повече от 8 часа сън обаче увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет. По-малко от 6 часа сън също вредят – повишава се рискът от развитието на сърдечни болести, депресия и мозъчни увреждания.
 
Но какво би се случило без никакъв сън? След първата безсънна нощ, мезолимбичната мозъчна система (отговаряща на системата за възнаграждение) се стимулира към завишена допаминергична активност – отделя завишени количества допамин. Това придава завишена енергия, бодрост, веселост и дори повишава либидото – сексуалното желание.
 
До 36 часа след последния сън обаче мозъкът започва да „изключва“ или да понижава активността на райони от мозъка, свързани с планиране на действията, което води до по-импулсивно и по-неконтролируемо поведение.
 
След това настъпва истинската умора – реакциите се забавят, способността на мозъка да приема и обработва информация е силно затруднена.
 
До 48 часа тялото губи способността си да метаболизира достатъчно глюкоза за енергия и силата на имунната система се понижава драстично. В някои случаи на третия безсънен ден могат да се появят халюцинации.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Най-дългият период без сън, документиран от съвременната наука е 264 часа – 11 дни. Макар да са наблюдавани понижени когнитивни способности и силна раздразнителност, дълготрайни увреждания не са докладвани. Сред смелчаците, подложили се на дълго лишаване от сън под медицинско наблюдение, не са отчетени медицински, психологични, неврологични или психиотрични отклонения.
 
Съществуват редки заболявания, като фатална фамилна инсомния (тежко безсъние с наследствен характер), при които хроничното безсъние води до прогресивно понижаване на жизнените функции и фатален изход до 18 месеца.
 
Безсънието е често срещано оплакване – то не е страшно, ако се случва рядко и не оставя трайни последици. Ако се превърне в хронично със зачестяващи епизоди, може да бъде симптом на редица заболявания. В тези случаи се съветва незабавна лекарска консултация.
 
За допълнителна информация изгледайте приложеното видео: