Недоспиването и лошото качество на сън повишават процесите на стареене на кожата и затрудняват възстановяването й при слънчево изгаряне. До този извод достигнаха американски изследователи.
 
В проучване участие взимат 60 жени на възраст между 30-49 години. Половината от доброволките съобщават за нарушения в качеството на сън и липсата на нужните часове сън за нощ.
 
Изследователите подлагат доброволките на UV лъчи, за да проверят процента на загуба на влага от кожата. Този параметър е показател за състоянието и възстановителната способност на кожата.
 
Резултатите показват, че доброволките, които имат дадено нарушение на съня или намалена продължителност са с признаци за по-бързо състаряване на кожата, нехарактерно за възрастта им.
 
Изследователите установяват наличието на повече фини линии, нарушена пигментация и отпусната кожа при тези доброволки.
 
Досегашни проучвания са доказали, че лошото качество на сън вреди на здравето, увеличава риска от затлъстяване, диабет, рак, имунна слабост и др. Новото проучване е първото по рода си, което разкрива, че липсата на сън може да навреди и на кожата, като ускори процесите на стареене и способността за възстановяването и регенерацията й през нощта, допълват изследователите.