Ако искате да успеете в живота, тогава ще трябва да работите упорито, да бъдете дисциплинирани и да жертвате съня си. Колкото повече спите, толкова по-малко работите и вероятността, да успеете да управлявате успешна компания или да създавате изкуството, ако не работите постоянно, е много по-малка. А от вас се иска да бъдете продуктивен член на обществото.

 

Ако мислите, че тези стари виждания звучат скучно, сте прави и данните са съгласни с вас. Недостатъчният сън е свързан с поредица от здравословни проблеми, като затлъстяване, хипертония и сърдечни заболявания. Също така може да причини разстройства на настроението и е основен фактор за лошия баланс между професионалния и личния живот.


 

Работниците изтърпяват наказания често, точно заради лошите си навици за сън, но тъй като най-известните заболявания, свързани с лишения от сън, са лични, работодателите и обществото не правят достатъчно, за да стимулират правилно хигиената на съня. Според проучване на Ранд Европа, американците, които не спят достатъчно, ще струват на американската икономика до 434 милиарда долара до 2020 г.

 

Липсата на сън не е икономически изгодна

 

Въз основа на данните от проучване върху 62 000 души, Рен Европа създава специален макроикономически модел, който стимулира взаимодействията на икономическите агенти (работници, компании, правителства и др.).

 

Изчислено е, че ако правилно се инвестират, тези суми от финансовите загуби, заради лошите навици за сън на работниците, биха могли лесно да финансират обществени колежи и да осигурят покритие за здравни грижи на незастраховани семейства.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Намалява продуктивността

 

Ние губим повече като спим малко поради това, че недостатъчният сън намалява производителността - а именно чрез по-ниски нива на производителност, отрицателно въздействие има и върху развитието на уменията.

 

Проучването установява, че по-малкото сън увеличава отсъствията. Работниците, които са спали по-малко от шест часа в денонощието, са имали загуба на производителност от 2,4% в сравнение с останалите. Това може да не изглежда много, но добавя до 6 работни дни, загубени годишно на човек, лишен от сън.

 

Направете съня приоритет, а не лукс

 

Достатъчният сън подобрява здравословното състояние и равновесие между професионалния и личния живот, така че е в лична полза, а не само в полза на работодателя или икономиката на страната.