Непълноценният сън ни прави по-податливи на простуда и грип, включително и на вируса H1N1, показват изследвания.

 

 


Доказано е, че липсата на достатъчно сън е свързана с широк спектър от умствени и физически здравословни проблеми, който не изключва тези, произтичащи от увредена имунна система.

 

 

Според редица изследвания лишаването от сън потиска функцията на имунната система, и по-конкретно засяга функциите на Т-клетките, които са едни от най-важните клетки за т. нар. придобит имунитет. Така се намалява способността на организма да реагира на простуда или бактериални инфекции.

 

 

Проучвания показват, че хората с непълноценен сън получават по-ниска защита от грипната ваксина, отколкото тези, които имат адекватен сън.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Имунната ни реакция се потиска, когато ни липсва достатъчно сън, така развиваме и по-малко антитела към определени ваксини, обяснява д-р Джон Парк, пулмолог в Клиника Майо, Рочестър, Минесота. „Това отнема повече време на организма да отговори на имунизацията и ако сме изложени на грипния вирус, е по-вероятно да се разболеем, отколкото хората, които са ваксинирани и същевременно имат добро качество на съня.“, допълва специалистът.

 

 

Затова експертите препоръчват да си осигурим достатъчно дълъг и пълноценен сън – не по-малко и не повече от 7-8 часа на нощ.

 

 

Умереното физическо натоварване също благоприятства усилването на имунитета.

 

 

Друг, важен фактор за поддържането на силен имунитет, е пълноценното и балансирано хранене. Консумираната храна не само трябва да доставя на организма необходимата енергия, но и достатъчно балансирани компоненти.