На 70-тата годишна научна сесия на американския колеж по кардиология беше презентирано проучване, от което става ясно, че хората, които спят от 6 до 7 часа на нощ са с най-нисък риск от смърт вследствие на инфаркт или инсулт.

 

Резултатите се запазват, дори при добавяне и на други рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания, например тютюнопушене и някои системни болести.


 

Това е първото проучване, което разглежда връзката между съня и здравето на сърцето и допълва информацията, че фактори като хранене, тютюнопушене и спорт играят огромна роля при тези заболявания.

 

Учените споделят, че сънят често е пренебрегван и хората не си дават сметка колко страда тялото от недоспиване, а понякога той е достатъчен дори, за да помогне на организма да се справи с дадено заболяване.

 

В проучването са изследвани над 14 хиляди човека в продължение на около 7,5 години, за да се изчисли рискът от смърт от инфаркт, сърдечна недостатъчност или инсулт.

 

От изследваните 46% са жени, а 55% са от раси, различни от европеидната. При по-малко от 10% се знае за наличие на сърдечносъдово заболяване.

 

Участниците са разделени на три групи в зависимост от отговорите, дадени на анкета за съня. На всеки бива изчислена стойността на риска от атеросклеротични сърдечносъдови заболявания. На всеки биват изследвани и стойностите на C-реактивен протеин – ключов маркер на възпалението, асоцииран с болестите на сърцето и съдовете.

 

Средният риск от атеросклеротични заболявания е 3,5% между участниците, но се наблюдават значително по-ниски стойности при тези ,които редовно спят по 6-7 часа на нощ. Рискът за 10 години, при тези, които спят по-малко от 6 часа сън, е 4,6%. Нивата на С-реактивния протеин също са по-високи при хората отделящи по-малко или повече време за сън.

 

За разлика от някои фактори, като генетичната предразположеност, възрастта и някои заболявания, навиците могат да бъдат променени в полза на здравето на организма и това не трябва да се подценява. Учените препоръчват на лекарите при рутинните прегледи на пациентите да питат и за количеството и качеството на съня.

 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210505090300.htm