Спането без достатъчно сънища крие риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Това показва ново проучване, проведено в Бостънския университет.
 
Всяко процентно намаление на фазите, през които се появяват най-много сънища, е свързано с 9% по-голям шанс за развитие на всякакъв тип деменция и 8% по-голям риск от поява на болестта на Алцхаймер. Това твърдят учените, които са изследвали съня на 321 участници на възраст над 60 години в продължение на 12 години.
 
"Различните етапи на съня могат да повлияят по различен начин на ключовите особености, които отключват болестта на Алцхаймер. Нашите открития са свързани с механизмите на REM-съня, при който мозъкът остава активен и човек все едно е буден, но е със затворени очи“, коментира д-р Матю Пейс.
 
Не е ясно дали това играе роля за нарушенията в съня на болните от деменция. По-рано тази година същият екип установява, че хората, които редовно спят повече от девет часа на нощ, имат два пъти по-голяма вероятност да развият деменция, в сравнение с такива, които спят много по-малко. Техните заключения са поместени в списание „Neurology“.
 
NEWS_MORE_BOX
 
"Невъзможно е от това проучване да се разбере дали нарушеният REM-сън може да причини повишен риск от деменция или това е ранна последица от вече съществуващите болестни процеси в мозъка. Със сигурност ще направим по-подробни изследвания, за да установим връзката между съня и деменцията.", коментира Алисън Евънс. 
 
Междувременно, хиляди случаи на деменция могат да бъдат предотвратени чрез увеличаване на нивата на литий в чешмяната вода, според друго изследване.Учени от Копенхагенския университет проверили има ли връзка между деменцията и количествата литий във водата на повече от 800 000 души в различни райони на Дания. Те открили, че на места, където литият е в по-висок процент, деменцията при населението се е понижила със 17% в сравнение водата, която е с много по-ниски нива. Изследователите не изключват и възможността връзката да се дължи на други фактори на околната среда.