Недоспиването в детска възраст води до по-слабо производство на хормона на растежа и децата, които не спят достатъчно, наистина остават по-ниски.

 

Зависимостта е валидна не само за най-малките, а и за юношите, които още не са достигнали възрастта на естествено преустановяване на растежа – около 17-18 години. До този период костната система не спира да се развива, а основен регулатор на процеса е хормонът на растежа. Той се секретира по време на сън и единственият гарант за оптималната му секреция е дългият сън.


 

Всеки проблем със съня в детска и юношеска възраст нарушава секрецията на хормона на растежа и при хронично недоспиване рискът от недостатъчно порасване на височина е много голям.

 

Хормонът на растежа се произвежда от хипофизата през точно определени фази на съня. Секрецията му е най-интензивна във фазата на дълбокия сън. В нея навлизаме скоро след заспиване. Тя е сравнително кратка и цялата й продължителност се изчерпва още през първата третина на нощта.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Най-честите проблеми със съня, които може да компрометират фазата на дълбокия сън и секрецията на хормон на растежа при децата, са:

  • Трудното или отложено заспиване вечер;
  • Сънна апнея;

 

В първия случай, независимо дали са провокирани от естествени затруднения, или от по-късното лягане на детето, проблемите със заспиването може да отложат настъпването на фазата на дълбокия сън. Тя може да се съкрати прекомерно или до нея изобщо да не се достигне, ако детето трябва да става рано сутрин. Във втория случай проблемите с дишането, породени от съннатa апнея, водят до често събуждане и фрагментиране на фазата на дълбокия сън. И в двата случая хипофизата не успява да секретира достатъчно хормон на растежа и при хронифициране на проблема забавянето на растежа ще бъде факт.

 

Изследванията показват, че, макар и в по-малки дози, хормон на растежа се секретира и в по-късните фази на съня. Това доказва, че всяка форма на недоспиване може да допринесе в определена степен за проблеми с нормалното ръстово развитие при подрастващите. Затова всеки тип проблеми със съня в детска и юношеска възраст трябва да бъде навреме установен и елиминиран. Наред с превенция на проблемите с ръста, така ще се редуцира и риска от наднормено тегло, затлъстяване, диабет и други здравословни проблеми, към които недоспиването в детска и юношеска възраст предразполага.