На всеки се е случвало да се събуди внезапно вследствие на лош и страховит сън, облян в студена пот, с ускорено дишане и пулс. При някои хора кошмарите са толкова реални, че се събуждат с писъци или сълзи на очите.Специалисти смятат, че честата поява на кошмари е признак за разтройство на съня или синдром на безпокойство. Причините за това състояние и многобройните и чести кошмари през нощта могат да са най-различни.


Една от причините може да е дисоциативно личностно разстройство, което може да продължи цял живот. Препоръчително е да се направи консултация с психиатър, за да се избегнат по-сериозни психиатрични разстройства.


Посттравматичните травми също са причина за ужасяващи и кошмарни сънища, често свързани с ретроспекция, възстановяване на травмираща случка в миналото. Терапия, проведена от специалист, може значително да облекчи състоянието и да подобри качеството на сънищата.Стресът в съвременния живот действа отрицателно както на здравословното, така и на психическото здраве. Голям процент от появата на кошмари в съня се дължи именно на стреса от изминалия ден.


 

NEWS_MORE_BOXЕдин от плюсовете кошмарите да се дължат на стрес е, че той лесно може да се премахне и то без специализирана помощ. Практикуването на йога, медитация или просто разходка в парка може да има положителен ефект върху сънищата.


Употребата на някои медикаменти, сънотворни или друг вид опиати могат да са причина за стряскащото събуждане през нощта. Такива медикаменти могат да бъдат лекарствата за високо кръвно налягане, за лечението на болестта на Паркинсон, антидепресантите, амфетамините и кокаинът.

 


При възникването на подобни проблеми е необходима консултация с лекар, който може да смени курса на лечение с други медикаменти.


За да се намали честотата на кошмарите и внезапното събуждане посред нощ, могат да се практикуват различни техники. Китайската медицина например, съветва да се спи на лявата страна. Причината е, че енергията на слънцето, трупана през деня, се събира в дясната част на тялото. Така, когато през нощта се обърнем наляво, слънчевата енергия се освобождава и сънят ни е по-спокоен.В борбата с честите кошмари може да помогне и ароматерапията. Една гореща вана преди лягане с пръснати няколко капки етерично масло може да е напълно достатъчна, за да подобри качеството на съня.Редовните физически разтоварвания могат също да се окажат полезни за пълноценния сън.