Сънищата продължават да озадачават учените, дори при днешния напредък на технологиите. Според проф. Картрайт от чикагския Rush University, сънят като процес е необходимост за целия организъм, но сънуването е необходимо само за мозъка и по-специално – за съзнанието: по време на сънищата се извършват редица сложни процеси в мозъка, служещи за понижаване на натрупания стрес и реорганизация на спомените
 
Според Картрайт, по време на паметовите процеси, съзнанието преживява отново запаметени събития и ги анализира, което поражда неопределимо множество от сензорни осезания и преживявания, които наричаме с целокупното име „сънища”. Понякога те са приятни и успокояващи, най-често са напълно неразбираеми или изискват дълбоко премисляне, а понякога предизвикат страхови сензации, обилно изпотяване и натрупат допълнителен стрес, вместо да го облекчат – когато са кошмари.
 
Специалистите предупреждават, че някои състояния и вещества са известни причинители на кошмари и нощни безпокойства. Проф. Хорн от Loughborough University сочи за най-типичен пример бета-блокерите. Тези популярни средства срещу високо кръвно налягане и пристъпи на паника водят до силно разширяване на кръвоносните съдове, което преди лягане може да причини дисбаланс в снабдяването на мозъка с важни химикали и хормони, необходими за нормалния сън.
 
Нередовният сърдечен ритъм също е добре познат причинител на кошмари. Множество сърдечносъдови заболявания, оставени нетретирани, водят до редовни, но слаби и кратки аритмии по време на сън. Това нарушава нормалното снабдяване на мозъчните тъкани с кислород, а в комбинация с изпитвания гръден дискомфорт, вероятността от сънуване на кошмари нараства тройно. Тези данни са установени от медицинско изследване с над 6000 души, публикувано в Netherlands Journal of Medicine.
NEWS_MORE_BOX
 
Учестеното сънуване на кошмари може да бъде и знак за наближаваща мигрена. Мигренозните внезапни и силни главоболия могат да връхлитат и по време на сън. Изследване с около 300 души, наскоро диагностицирани с тежки проблеми със съня, разкрива че 37 от тях страдали от недиагностицирана и нетретирана мигрена, която се проявява само докато спят. При всеки от 37-те случая сънят започва нормално, но придобива рязко агресивни елементи на насилие към края си, което води до силен уплах и събуждане от кошмара.
 
Спането в неудобна позиция, повишаването на телесната температура, мазната и тежка храна преди лягане, употребата на алкохол и опиоиди, отбиването на антидепресанти, тежките тренировки късно вечер и хормоналния дисбаланс са сред другите известни до този момент чести причинители на кошмари.