Едни от основните гаранти за дълъг и пълноценен сън е лесното заспиване вечер след лягане. Фактът, че редица фактори оказват влияние върху този процес, обяснява защо в някои случаи заспиваме много бързо, а в други сънят може така и да не ни споходи с часове.

 

Периодът от време, който е необходим, за да заспим след лягане, се означава като латентност на съня. За нормални се считат случаите, когато латентността на съня трае между 10 и 20 минути. Прието е в условията на стресиращото ежедневие на съвременния човек да се допускат известни леки отклонения от тази норма.


 

Всяко по-сериозно изменение в продължителността на периода, необходим ни за заспиване, обаче може да е сигнал за нарушение на съня. Ако редовно се случва да заспиваме още с помирисването на възглавницата, или бодърстваме дълго време преди сънят да ни споходи, е добре да изясним причините за това отклонение.

 

Много бързото заспиване след лягане и способността да си поспиваме по всяко време се разглежда като много позитивна дарба, но истината е, че това може да е симптом на хронично нарушение на съня. Най-често кратката латентност на съня сигнализира за недоспиване или хронично безсъние. Добре е да се знае, че много по-важни са качеството и продължителността на съня, а не лесното заспиване. То може да е единствено бонус, но само когато е в нормални граници.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Твърде бавното заспиване и продължителното бодърстване след лягане също може да сигнализира за проблеми със съня. Те може да са провокирани от физически или емоционални фактори – повишен мускулен тонус, свръхсетивност или тревожност, които дисбалансират биологичния часовник и отлагат фазата на заспиване във времето.

 

По-дългата фаза на латентност на съня може да е симптом както на хронично безсъние, така и на обратното състояние - прекаляване със съня.

 

Разбира се, отклоненията в периода, необходим ни за заспиване след лягане, особено когато са временни, може да са и напълно безобидни. В случаите, когато те не провокират дискомфорт и допълнителни оплаквания, място за притеснение няма.