Да бъдеш успешен означава да се събудиш рано - или поне така ни внушават постоянно. Но събуждането в неразумно ранен час не е някакъв вид магическа продуктивност, която ще реши проблемите ни, свързани с организиране на времето. За някои може да има дори обратен ефект.


Има много изследвания за това как някои хора са биологично по-склонни да се чувстват активни сутрин, докато други са най-активни през нощта. 


Проучване, публикувано в списанието Nature Communications показва резултатите от анализ върху над 700 000 души, при които изследователите са открили над 350 генетични фактора, които биха могли да повлияят на хората да се чувстват естествено по-енергични сутрин или вечер. Големият размер на извадката прави изследването най-голямото от този вид към момента.Често препоръките са насочени към ранното ставане и ползите от него. Но въпросът за това доколко реално е полезно ранното ставане за организма и дали не е свързано с твърде много стрес започва да вълнува изследователите в областта на съня все повече.


Този вид „естествени часовници“ са еволюционно поставени в нашето тяло и опитът да се коригират вероятно няма да доведе до добри резултати, освен до намаляване на общата ефективност на човека.


Това заключение правят учени, работещи в университета в Алабама. Излизането от естествения, така да се каже, ритъм на сън и жизненоважна дейност неизбежно ще доведе до проявата на неврологични заболявания, наддаване на тегло и дори наченки на атеросклеротични промени.


Според всеобщоприетото разбиране за да прекара напълно пълноценно деня си, човек трябва да спи от 7 до 9 часа на ден. Като препоръчките за лягане в диапазона между 22:00 и 23:00 часа и ставане не по-късно от 6:00 или съответно 7:00 часа.


Но учените отбелязват, че това не работи. В стремежа си да постигнат потенциална ефективност, хората навиват часовника си за ранно ставане, като са си легнали късно предната вечер, а това в крайна сметка води до често недоспиване. Учените експериментално са доказали, че тези, които стават преди 5 сутринта, не само не са по-ефективни, но дори вредят на здравето си.


За качествения сън не е важно колко спите, а в колко часа си лягате, показва ново изследване. За да може мозъкът да работи нормално, е необходимо да се наспите добре, като запомнете, че не е важна продължителността на съня, а ритъмът му.