Сънят е от ключово значение за процесите на възстановяване както на тялото, така и на ума.

 

Позата, в която спим, е от съществено значение за ефективността на съня.


 

По корем, по гръб, настрани - позата, която заемаме по време на сън, обикновено е въпрос на предпочитание, но не всички са еднакво полезни, особено при някои заболявания.

 

По време на сън тялото се възстановява и позицията, която гръбначният ни стълб заема, може да благоприятства или възпрепятства процесите на възстановяване.

 

Защо е полезно да спим настрани?

Най-добрата поза за сън е тази, която подсигурява правилното изравняване на гръбначния стълб в линията от бедрата до главата.

 

В този смисъл спането настрани е позицията, която осигурява най-много ползи. Повече от 60% от хората спят настрани. Ползите от страничната поза на спане са многообразни. Намалява болката в гърба.

 

При болки в кръста най-добрата позиция е настрани с възглавница между коленете. Тази поза също така облекчава цервикалната болка.

В този случай е важно да се избере възглавница с дебелина, която съответства на разстоянието между врата и рамото. По този начин вратът ще бъде изравнен с гръбначния стълб при сън и ще се избегне дискомфортът.

 

Спането настрани помага за предотвратяване на колапс на дихателните пътища, това намалява хъркането и подобрява сънната апнея. Тази поза е най-препоръчителна при гастроезофагеален рефлукс и стомашни киселини.

 

По време на бременност е най-добре да се спи настрани, защото това намалява натиска върху вътрешните органи и осигурява правилния кръвен поток.

 

 

Кога не е препоръчително да се спи настрани?

Спането настрани не се препоръчва само при болки в раменете или в случай, когато се цели избягването на образуването на бръчки по лицето, тъй като когато то се притиска към възглавницата се благоприятства появата на фини линии.

 

Препоръчва се спане на лявата страна.

 

Спането на дясната страна увеличава натиска върху вътрешните органи.

 

Ето защо за бременните жени и пациентите, засегнати от рефлукс, се препоръчва да спят на лявата страна.

 

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/postura-dormir-cual-es-mejor_7155