Преживяването на сън представлява състояние, свързано с емоциите и е ключ към вътрешния свят на човека. През последните десетилетия опитът със сънуването на сънищата е обект на научни изследвания.


Кои състояния предизвикват липса на сънища?

ДепресияСпоред проучвания, голяма част от пълнолетните хора с депресия страдат от проблеми със съня, а безсънието е най-честото оплакване. Това може да доведе до по-малко количество сънища или до по-малко количество запомнени сънища. Но депресията може също така и да увеличи и обезпокоителните сънища или кошмарите.


Биполярно разстройство


Проблемите със съня са силно разпространени при хора с биполярно разстройство. Те могат да доведат до епизоди на мания (силно превъзбудено, хиперактивно поведение и емоционалност) или депресия.


Голям процент от хората, които изпитват епизоди на мания, страдат и от нарушения на съня, като например нужда от по-малко сън или проблеми със заспиването.


Тревожни разстройства


Безсънието може да бъде рисков фактор за развитие на тревожност или да възникне в резултат от тревожност. Проблеми със съня се съобщават от хора, които имат:

  • Генерализирано тревожно разстройство;
  • Обсесивно-компулсивно разстройство;
  • Паническо разстройство;
  • Фобии;
  • Посттравматично стресово разстройство;

Въпреки че липсата на REM фаза на съня може да намали наличието на сънища, хората с тревожност са по-склонни да имат неприятни сънища.


Лекарства за тревожност или депресия


Човек може да изпитва липса на ярки сънища, когато приема селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Тези медикаменти често се предписват при тревожност или депресия. Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина могат да блокират REM фазата на съня, която е необходима за сънуването.


Влияе ли сънуването на качеството на съня?

Съществува връзка между качеството на съня и сънуването. При безсъние или нарушения на съня, може да има пропускане на REM фазата на съня, етапът, в който има най-голяма вероятност за сънуване.


Липсата на качествен сън може да влоши психичните разстройства, а психичните разстройства да влошат проблемите със съня.


Библиография:
Hobson JA. The Dreaming Brain. Basic Books
Franzen PL, et al. Sleep disturbances and depression: risk relationships for subsequent depression and therapeutic implications
Gold AK, et al. (2016). The role of sleep in bipolar disorder