Много хора прибягват до използването на сънотворни лекарства, за да си осигурят здрав сън и почивка. Тези лекарства могат да бъдат успокояващи или да предизвикват заспиване. В аптеката можете да намерите богато разнообразие – натурални, съдържащи билкови екстракти, лекарства без рецепта или такива, които се изписват от лекар.

 

Кое хапче за сън е точно за мен? Много хора може би нямат нужда от лекарства за сън, ако практикуват добра хигиена на съня. Това включва: заспиване по едно и също време, избягване на късни закуски след вечеря, отказ от следобедното кафе, премахване на екраните преди сън и т.н.


 

Инсомнията представлява състояние, при което човек трудно заспива или се буди посред нощ и не може да заспи до сутринта. Повечето специалисти твърдят, че сънотворните лекарства са краткотрайно решение на проблема. Продължителното им използване може да задълбочи инсомнията особени при спиране на лекарствата.

 

Ето и някои от най-използваните лекарства при нарушения на съня.

 

Мелатонин. Когато навън се стъмни мозъкът започва да произвежда хормон, наречен мелатонин, който регулира цикъла сън-бодърстване. Той казва на мозъка, че е време за сън. Мозъкът произвежда по-малко мелатонин, когато е светло и повече, когато се стъмни. Възрастта също оказва влияние. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-малко мелатонин произвежда мозъкът.

 

Мелатонинът може да бъде от полза при: хора, които сменят часовите пояси, възрасти хора, тези, които работят нощи смени. В последните години много производители пуснаха на пазара храни и напитки, съдържащи мелатонин. Лекарите са скептични относно ефективността им.

 

Антихистамини. Традиционно, те се използват като противоалергини продукти. Първата генерация антихистамини имат силно изразен седативен ефект и успешно се използват като сънотворни.

 

Ето някои от антихистамините, които имат седативен ефект: Diphenhydramine, Doxylamine, Cyclizine, Chloropiramine.


Антихистамините от втора генерация нямат седативен ефект. Те се използват като противоалергично средство. Такива са: Cetirisine, Loratadine.

 

Корени от валериана. Валерианата е седативно средство, използвано още от древни времена. Тя е основна съставка на растителните лекарства за сън. Валерианата улеснява заспиването и подобрява качеството на съня.

 

Сънотворни. Това са група лекарства, които се отпускат само по лекарско предписание. Тези лекарства се изписват при по-сериозни нарушения на съня такива лекарства са: Zopiclone, Zolpidem, Alprasolam, Diasepam. Тези лекарства имат тежки странични ефекти и водят до зависимост.