Безсънието е често срещано нарушение в ритъма и качеството на съня, което може да се дължи както на трудно заспиване, така и на понижена продължителност на съня, при която събуждането настъпва прекалено рано и повторно заспиване не е възможно. Това води до умора, понижена концентрация и физическа издръжливост през деня. Освен това, тези нарушения в качеството на съня могат да причинят промени в емоционалния баланс, качеството на живот и мотивацията. Нуждата от сън е различна за всеки, според физическото натоварване и интелектуалната умора в ежедневието. Често се влошава възстановителната способност на съня, което причинява раздразнителност, депресия, тревожност и нарушения в паметта. Безсънието може да се дължи на различни фактори, сред които:

 • Стрес - напрежение и умора, свързана с работа, учебна дейност, здравословни проблеми, финансови и семейни затруднения може да предизвика трудно заспиване нощно време поради ангажиране на вниманието. Стресови ситуации или психически травми също могат да доведат до безсъние.
   
 • Пътуване или професионална ангажираност - циркадните ритми действат като вътрешен биологичен часовник, който контролира ритъма сън-будно състяние, метаболизма и телесната температура. Нарушенията в тези циркадни ритми водят до затруднено заспиване и влошаване на качеството на съня.
   
 • Вредни навици в часовете, близо до заспиване - лягането в нередовни часове, дрямките през деня, некомфортната обстановка в стаята, храненето и гледането на телевизия преди лягане значително намалява възстановителната способност на съня и може да причини безсъние.
   
 • Прекомерна консумация на храна късно вечер - лекото и балансирано хранене преди лягане е пори от важнж значение за доброто качество на съня, но приемът на прекомерни количества храна води до дискомфорт, киселини и тежест в стомаха, които са ключови причини за затруднено заспиване.
   
 • Психични разстройства - тревожността и посттравматичния стрес могат да доведат до безсъние. Ранното събуждане е признак на депресия.
   
 • Някои заболявания - хронична болка, ракови заболявания, диабет, сърдечносъдови заболявания, астма, гастроезофагеален рефлукс, хипертиреоидизъм, Алцхаймер и болест на Паркинсон.
   
 • Сънна апнея - регулярното прекъсване на дишането през нощта при сънна апнея води до често разбуждае и нарушения на съня.
   
 • Някои терапевтични средства - множество лекарства променят качеството на съня и могат да предизвикат безсъние - антидепересанти, терапии за астма, кръвно налягане, противоалергични средства или продукти за понижаване на телесното тегло, които съдържат кофеин.
   
 • Тютюнопушене и консумация на алкохол и кафе - както кафето и чаят, така и никотинът са мощни стимулатори, които пречат на заспиването, затрудняват дълбокия сън и предизвикват събуждане посред нощ.

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167