Проблемите със съня, които са свързани с биполярно разстройство, могат да възникнат при всяко колебание в настроението, което може да затрудни регулирането на съня. Различни проблеми със съня са свързани с биполярно разстройство, включително кошмари, проблеми със заспиването или запазването на съня, сънна апнея (когато дишането многократно спира и се възобновява през нощта), лошо качество на съня и други състояния.

 

Безсъние


 

Безсънието (инсомния) е нарушение на съня, което може да доведе до по-лоши здравословни проблеми при хората с биполярно разстройство. Липсата на сън или неспособността за заспиване е важен признак за предстоящ маниен епизод. Въпреки това, докато хората най-често свързват безсънието с мания, човек в депресивно състояние също може да има проблеми със съня.

 

Хиперсомния

 

Прекомерната сънливост, известна също като хиперсомния, е често срещана сред хората с биполярно разстройство. Проучване съобщава, че до 78% от хората с биполярно разстройство изпитват хиперсомния.

 

Намалена нужда от сън

 

Манията и хипоманията са свързани с намалена нужда от сън. Липсата на сън също може да предизвика мания. Намалената нужда от сън също е диагностичен критерий за маниен епизод.

 

Синдром на забавената фаза на съня

 

Синдромът на забавената фаза на съня се причинява от смущения в цикъла сън-събуждане и може да причини изключителна умора през деня.

 

Нарушения на REM съня

 

Фазата на съня с бързо движение на очите (REM) играе ключова роля в мозъчните функции, като паметта и сънуването. Хората, страдащи от депресия, свързана с биполярно разстройство, може да имат смущения в REM съня, периодът по време на сън, когато мозъчната активност се увеличава. Поради нарушенията на REM съня на засегнатите хора им отнема повече време, за да заспят; повече време, за да достигнат ниво на дълбок сън; както и това да ги накара да се събуждат по-често или да сънуват кошмари.

 

Нередовни графици за сън

 

Нередовните графици на сън могат да причинят умора. Хората с биполярно разстройство са насърчавани да избират точно определено време за сън. Това помага за регулиране на циркадния ритъм на тяхното тяло.

 

Сънна апнея

 

Много хора с биполярно разстройство също имат сънна апнея, сериозно състояние, при което дишането е прекъснато. Това може да доведе до сънливост и липса на чувство за отпочиналост след събуждане.

 

Референции:
1. Steinan MK, Scott J, Lagerberg TV, et al. Sleep problems in bipolar disorders: more than just insomnia
2. Hensch T, Wozniak D, Spada J, et al. Vulnerability to bipolar disorder is linked to sleep and sleepiness
3. Goes FS. Genetics of bipolar disorder: recent update and future directions
4. Gold AK, Sylvia LG. The role of sleep in bipolar disorder
5. Rowland TA, Marwaha S. Epidemiology and risk factors for bipolar disorder