Множествената склероза (МС) причинява много симптоми, които могат да нарушат качеството на живот. Множествената склероза е известна отчасти с физическата умора, която предизвиква. Но проблемите със съня, асоциирани с МС, не са толкова широко известни.


Това невровъзпалително заболяване може да попречи на добрата почивка през нощта. Свързаните с множествена склероза проблеми със съня са нещо повече от физически дискомфорт за много пациенти. При множествена склероза е необходимо консултирането с лекар при появата на едно или повече от следните възможни състояния, които предизвикват проблеми със съня.


Сънна апнеяСънната апнея е сериозно медицинско състояние. Характеризира се с чести паузи в дишането, докато човек спи. Белите дробове наваксват след тези паузи в дишането, чрез дълбоко поемане на въздух. Това състояние може да доведе до силно хъркане. Възможно е дори да предизвика задавяне от липсата на кислород. Също така може да накара човек да се почувства прекомерно уморен през деня.


Спазмите, свързани с множествената склероза, могат да причинят сънна апнея. Апнеята трябва да бъде лекувана незабавно от специалист по сън, за да бъде предотвратено дългосрочно увреждане на организма.


Никтурия


Никтурията е проблем със съня, който изпитват много пациенти с множествена склероза. Наличието на никтурия означава, че пациентът често се събужда през нощта със силни позиви за уриниране.


Лекарствата за свръхактивен пикочен мехур могат да помогнат за лечението на никтурията. Тези лекарства могат да успокоят мускулите на пикочния мехур и да намалят честотата на уриниране, причинени от спазми на пикочния мехур.


Периодични движения на крайниците по време на сън


Периодичните движения на крайниците по време на сън се характеризират с неволеви движения по време на периоди на почивка. Те могат да бъдат леки, като движения на пръстите, или значителни, като сгъвания на колената. Значителните движения на крайниците могат да събудят човек от сън.


Лекарствата за множествена склероза за съжаление не могат да облекчат периодичните движения на крайниците по време на сън.


Хиперсомния


Хиперсомнията кара човек да се чувства прекомерно уморен през деня. Това, което отличава хиперсомнията е, че умората не е свързана с прекъснат сън през нощта. Пациентите с множествена склероза, които имат хиперсомния, могат да спят често през деня, без значение колко време са прекарали в сън през нощта. Тези дрямки могат да се случат в неподходящи моменти, например по време на работа. Хиперсомнията също може да причини раздразнителност и безпокойство.


Нарколепсия


Нарколепсията е нарушение, което засяга цикъла сън-събуждане и причинява неконтролируема сънливост, която може да възникне по всяко време. Автоимунна реакция в мозъка може да е причината за нарколепсия.


Повечето нарколепсии възникват поради ниските нива на невротрансмитер, наречен хипокретин, който се произвежда от хипоталамуса. Лезиите в мозъчния ствол и хипоталамуса, в резултат на множествена склероза, могат да доведат до нарколепсия.


Библиография:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). Multiple sclerosis: Hope through research
Clinical Neurology and Neurosurgery. Pathophysiological background and clinical characteristics of sleep disorders in multiple sclerosis