Нарушения на съня, които са свързани с диабета

Неспокойният сън през нощта е често срещан при хора с диабет. Въпреки че той може да се дължи на често срещани симптоми на диабета, в основата на неспокойния сън може да стои отделно медицинско състояние. Някои нарушения на съня са по-чести при хората с диабет.


Сънна апнея


Сънната апнея е най-честото нарушение на съня при хора с диабет. Сънната апнея възниква, когато дишането на пациента спира многократно през цялата нощ. Проучване при пациенти с диабет установява, че 86% от участниците са имали сънна апнея в допълнение към диабета. От тази група 55% са имали достатъчно тежка форма на състоянието, за да се нуждаят от лечение.


Сънната апнея се среща по-често при хора с диабет тип 2. Това е така, защото хората от тази група често страдат от наднормено тегло, което може да ограничи дихателните пътища.


Честите симптоми включват - чувство на умора през деня и хъркане през нощта.

 

Човек е изложен на повишен риск от сънна апнея, ако състоянието се среща в неговото семейството или ако има затлъстяване. Постигането на здравословно тегло може да помогне за облекчаване на симптомите. Може също така да бъде използвана специална маска по време на сън, която улеснява дишането.


Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака се характеризира с постоянно движение на краката, което най-често се случва през нощта и може да затрудни заспиването. Синдромът на неспокойните крака може да възникне поради дефицит на желязо. Рисковите фактори за синдрома включват високи нива на глюкоза в кръвта, проблеми с бъбреците и нарушения на щитовидната жлеза. Тютюнопушенето също може да задейства синдрома на неспокойните крака.


Инсомния

Инсомнията се характеризира с повтарящи се проблеми със заспиването и задържането на съня. Човек е изложен повече на риск от безсъние, ако страда от високи нива на стрес заедно с високи нива на глюкоза.


Библиография:
Grandner, M. A., Jackson, N. J., Pak, V. M., & Gehrman, P. R. Sleep disturbance is associated with cardiovascular and metabolic disorders
Williamson, L. 13 best sleep tips
Healthline. Can Diabetes Affect Your Sleep Schedule?