Могат ли сънищата да бъдат контролирани?

Осъзнат сън е този, в който сънуващият разбира, че сънува. Смята се, че осъзнатите сънища са комбинирано състояние между съзнание и на REM съня, по време на което човек често може да насочва или контролира съдържанието на съня.


Учените смятат, че хората могат да използват различни техники, за да се научат как да сънуват осъзнати сънища, като „мнемонична (паметова) индукция на осъзнати сънища“ и „ сетивна индукция на осъзнати сънища “, които включват съсредоточаване съответно върху стимулите (гледки, звуци, усещания) в средата на съня. Приблизително половината от всички хора могат да си спомнят, че са имали поне един случай на осъзнато сънуване, а някои хора са в състояние да имат осъзнати сънища доста често.Положителните или отрицателните сънища са по-чести?

Съществуват няколко фактора, които могат да повлияят на емоционалното съдържание на сънищата, включително тревожност, стрес и някои лекарства. Според проучване външните стимули, като добри и лоши миризми, могат да играят роля в положителните и отрицателните сънища. Най-честата емоция, изпитвана в сънищата, е безпокойството, а отрицателните емоции като цяло са много по-чести от положителните.


Какви сънища сънуват незрящите хора?

Незрящите хора могат да сънуват визуални сънища. В проучване при хора, които са били слепи от своето раждане, учените откриват, че те все пак могат да сънуват образи в своите сънища и също така са имали движения на очите, което корелира с визуалното пресъздаване на сънища.


Въпреки че движенията на очите на слепите участници са по-малко по време на REM стадия на съня, отколкото при зрящите участници в проучването, слепите участници съобщават за същите усещания в съня, включително визуално съдържание.


Защо тялото е парализирано докато човек сънува?

REM сънят се характеризира с парализа на волевите мускули. Този феномен е известен като REM атония и пречи на сънуващият да изпълнява действията в своя сън, докато спи и тъй като двигателните неврони не се стимулират, тялото не се движи. В някои случаи тази парализа може дори да се пренесе в будно състояние за цели 10 минути, състояние, известно като сънна парализа. Въпреки че преживяването може да бъде плашещо, експертите съветват, че е напълно нормално и би трябвало да продължи само няколко минути, преди нормалният мускулен контрол да се върне.


Кои сънища се срещат най-често?

Докато сънищата често са силно повлияни от личният опит на човек, учените са открили, че сходни теми на сънищата са много често срещани при различните култури. Например хората от цял свят често сънуват, че са преследвани, нападани или падат. Други често срещани преживявания от сънища включват усещане за замръзнало положение и невъзможност за движения, късно пристигане на място, летене и стоене гол на публично място.


Библиография:
National Institute of Neurological Disorders. Brain basics: Understanding sleep
National Sleep Foundation. How often do we dream?
Rasch B, Born J. About sleep’s role in memory