Синдромът на „Клайн-Левин“, познат още като синдром на спящата красавица, представлява рядко неврологично заболяване, което се характеризира с повтарящи се пристъпи на прекомерно време, прекарано в сън, заедно с когнитивни и поведенчески проблеми. Изследователи поясняват, че засяга около един на всеки 1 млн. души, като 70% от тях са мъже. 
 
Специалистите допълват, че при това нарушение пациентите спят между 12 и 24 часа в денонощието, като стават само, за да се хранят и за да използват тоалетната. Когато са будни, те изпитват симптоми като дезориентация, объркване, халюцинации, раздразнителност, летаргия и апатия. Те не са в състояние да се грижат за себе си или да взимат участие в различни занимания и дейности. 
 
Синдромът на спящата красавица обикновено започва в периода на юношеството и симптомите се появяват епизодично – между 2 и 12 пъти в годината. Когато се случи такъв епизод, той може да продължи за от няколко дни до няколко месеца. 
 
В периодите между епизодите засегнатите от синдрома на „Клайн-Левин“ може да бъдат в идеално здравословно състояние, без да са засегнати от някакъв вид поведенческа или физическа дисфункция. Обикновено моделът на съня също е нормален. 
 
С напредването на възрастта епизодите стават все по-редки и в крайна сметка изчезват. Въпреки това, има и регистрирани случаи сред хора, които са на 40 и 50 години. Симптомите на синдрома на спящата красавица включват:
  • Хиперсомния – прекомерно време, прекарано в сън. Това е основният симптом, характеризиращ състоянието.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Когнитивно увреждане. Пациентите изпитват объркване, липса на възможност за концентрация, проблеми с паметта и затруднения в общуването. Често срещани са още и увреждания на речта.
  • Променени възприятия. Повечето пациенти съобщават за усещане за липса на връзка с околния свят по време на епизодите. То е описвано сякаш обкръжението им е като в сън. В допълнение, някои пациенти изпитват слухови и визуални халюцинации.
  • Компулсивно хранене. От този симптом страдат три четвърти от страдащите от синдром на спящата красавица. При тях се появява много силен апетит към храни като сладкиши или т. нар. „джънк фууд“.
  • Хиперсексуалност. Някои пациенти, обикновено мъжете, изпитват повишени сексуални пориви. Това поведение включва прекомерна маструбация, безразборен сексуален живот и друг тип рисково поведение.