С всяка смяна на часа два пъти годишно се повдигат споровете доколко това е логично, ефективно и най-вече – здравословно. На заседание през февруари дори Европейският парламент най-сетне взе нещата присърце и започна обсъждане на предложението времето в Европа вече да не се сменя.

 

Полша, Финландия и Естония са сред най-настоятелните европейски държави за премахване на досадното правило. Дори да не се взема обшоевропейско решение, много вероятно изглежда именно Полша да стане първатса страна от Европейския съюз, която самостоятелно ще отмени практиката за смяна на часа и ще остане само на едно положение целогодишно.


 

Историята на смяната на часа е вече вековна, тъй като първото официално преминаване с един час напред се е случило в Германия преди 102 години. Едва ли тогавашните власти са подозирали, че дават началото на глобална тенденция, но един век по-късно ясно се отчита стремеж на тази практика да се сложи край.

 

Ползите и вредите от пролетно-есенната смяна на часа все още се дискутират широко на нашия континент и решение може да се очаква скоро. Така може да се очаква, че и ние ще се присъединим към групата на страните, които не сменят времето си. Статистиката сочи, че броят им не е малък – това са около 30% от държавите по света.

 

Основна причина да се дискутират здравословните последствия от смяната на часа е ефектът на тази промяна върху съня. За хората с хронично безсъние и други проблеми със съня смяната на часа се отразява много негативно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Техните проблеми и без това изискват продлжителни лечебни мерка, а периодичното им обостряне покрай смяната на времето допълнително влошава ефекта от терапията.

 

От години експертите по съня дават препоръки за това как да се подготвим за сняната на часа и да преодолеем по-лесно негативния ефект върху съня. И за тях, и за хората с гронично безсъние и недоспиване ще бъде от полза да се вземе решение за отмяна на досадната практика. Лошото е, че подобно решение изисква единодушие от страна на всички страни в Европа. Затова не е ясно кога и дали изобщо ще настигнем държавите, чиито народи живеят постоянно в един часови пояс и поне с това крепят съня си. Едва ли смяната на часа преди 3 дни е последната, която ще ни се наложи да направим, но по-сериозните дискусии по въпроса са повече от добър повод за надежда.