Говоренето насън се счита за парасомния - необичайно поведение по време на сън. Потърпевшите от състоянието не осъзнават, че говорят по време на сън. Речта им може да бъде ясна или изкривена, може да съдържа прости фрази или цели изявления.

 

Официално известно като сомнилоквия, говоренето по време на сън е често срещано. То не представлява риск за физическото здраве само по себе си, но може да бъде симптом на основно състояние или да съпътства друго заболяване, като сънна апнея или депресия.


 

Говоренето насън засяга около 5% от възрастните и до 50% от децата. Повечето хора говорят по време на сън, когато са стресирани или лишени от сън. Някои изследвания показват, че повече от 66% от хората са говорели в съня си в даден момент от своя живот.

 

Потърпевшите обикновено не говорят повече от 30 секунди наведнъж, но някои хора могат да говорят много пъти през цялата нощ. Може да изглежда, че сънуващите говорят сами със себе си, а друг път да изглежда, че разговарят с други хора. Понякога потърпевшите шепнат или мърморят, а в друг момент може да викат.

 

Учените не са открили всички причини, поради които хората говорят в съня си или дали поведението е свързано със сънуване. Въпреки това, някои изследвания показват, че говоренето насън може да бъде свързано с разстройство в съня с бързо движение на очите (REM). Смята се, че участъкът на мозъка, който спира говора и движението по време на сън, може да не функционира правилно при говорещите по време на сън.

Тези хора не си спомнят епизодите на говорене в съня си след събуждане.


Съществуват много неясноти, които изследователите не могат да обяснят относно говоренето насън. Към момента експертите предполагат, че състоянието може да бъде причинено от:

  • Злоупотреба с алкохол и наркотици;
  • Умора през деня;
  • Депресия;
  • Треска;
  • Лекарства;
  • Лишаване от сън;
  • Стрес

Говоренето насън може да бъде наследствено състояние, но е възможно външни фактори го отключват. Говоренето насън може също да се появи заедно с нарушения на съня, като сънна апнея, която се характеризира с паузи в дишането. Има редки случаи, в които говоренето насън при възрастни е свързано с припадъци или психични разстройства.

 

REM разстройството на поведението на съня и нощните ужаси могат да накарат човек да крещи по време на сън. Нощните ужаси са по-често срещани при децата, отколкото при възрастните и могат да накарат децата да ходят на сън.

 

Много хора приемат, че говоренето насън се случва само докато човек сънува. Но изследователите подозират, че говоренето насън може да се появи по време на всеки от петте етапа на съня. В етапи 1 и 2 човек може сам да проведе цял разговор. В етапи 3 и 4 говоренето насън може да звучи по-скоро като безсмислица. Етап 5, когато настъпва REM сън, е най-свързан със сънуването.

 

Същността и продължителността на разговора в съня могат да варират. При леки случаи човек има по-малко от един епизод на седмица. В умерени случаи говоренето насън може да се появи повече от веднъж седмично и да държи партньора буден. Тежките случаи могат да включват епизоди, които се появяват всяка нощ.

 

За някои хора говоренето насън е краткосрочен проблем, който може да бъде повлиян чрез практикуване на навици за здравословен начин на живот. При други хора говоренето насън може да продължи година или повече и да стане хронично. Говоренето насън може също да се проявява заедно със сомнамбулизъм, нощни ужаси, объркване и припадъци.

 

Референции:
1. Sleep Foundation. Sleep Talking
2. Bjorvatn B, Grønli J, Pallesen S. Prevalence of different parasomnias in the general population
3. American Sleep Association. Stages of sleep: The sleep cycle