Жените на възраст на и над 55 години, които хъркат през нощта имат по-висок риск от поява на сериозното заболяване сънна апнея, според ново проучване от Университета в Тел Авив.

 

Сънната апнея е заболяване, което засяга дихателната система. То се характеризира с многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. В резултат на което се нарушава качеството на съня и се понижава количеството на кислорода в кръвта.


 

В повечето случаи, тъй като симптомите се проявяват по време на сън, жените, които страдат от този вид нарушения в дишането не знаят, че са засегнати и че са изложени на повишен риск от сънна апнея.

 

Проведеното в Тел Авив проучване включва 112 жени на възраст между 20 и 40 години и 116 на и над 50 години. Всички попълват специален въпросник, с който специалистите имат за цел да получат информация относно чувствота за умора при жените, наличието на главоболие, напрежение или скованост в мускулите на лицето, шията и челюстта, както и много други.

 

Изследователите отбелязват и физически и демографски показатели на жените, като например индекс на телесната маса (BMI), обиколка на шията, работа, брой деца и семейно положение.

 

След разглеждане на техните отговори и проведени анализи, целящи оценка на състоянието им, специалистите установяват, че около 15% от по-възрастните жени са изложени на по-висок риск от появата на сънна апнея, в сравнение със само около 3,5% от по-младите жени.

 

Освен това те са забелязали, че 11% от жените, които хъркат са изложени на повишен риск от сънна апнея, в сравнение със само 1% сред тези, които не хъркат. Обикновено хъркането е по-характерно за по-възрастните хора.

 

Диагностиката на заболяванията от дихателната система, чиято симптоматика се проявява през нощта, много често е късна, заради липсата на информация сред засегнатите пациенти.

 

Изследването е проведено от д-р Алона Емоди-Пърлман, проф. Илана Ели, д-р Джаван Слейман и д-р Песия Фридман-Рубин от катедрата по орална рехабилитация в Факултета по дентална медицина Морис и Габриела Голдшлегер към Университета в Тел Авив.

 

Проучването е публикувано в Journal of Clinical Medicine.

 

Референции:

https://www.mdpi.com/2077-0383/11/5/1199