Хъркането е сериозен проблем за 1/3 от населението по света. Най-често човек не търси решение, а се примирява с неудобствата, свързани с него.
Възможно е неприятният звук да е симптом на много по-сериозни проблеми, като сънната апнея.


Сънната апнея е заболяване, при което между 300 и 500 пъти за една нощ човек инцидентно престава да диша за момент, след което се поема мощно въздух и често настъпва пробуждане. За цялата нощ така могат да се натрупат 2-3 часа без достъп на кислород до вътрешните органи, което натоварва сърцето, повишава кръвното налягане, а мозъкът страда от недостиг на кислород.


Най-често хъркането е резултат от затруднено носно дишане - поради изкривяване на носната преграда, синузит или алергична хрема. В тези случаи човек започва да спи с отворена уста, така носният секрет не успява да овлажни лигавицата. Мекото небце залепва за фаринкса и се получава звукът на хъркането.


Друга възможна причина е отпускане на мускулите на мекото небце. От загубата на нормалния си тонус мускулите се разместват и вибрират, оттам се получават и нощните „симфонии”.


В Хил клиник се предлага комплексно решение за премахване на хъркането, а УНГ-специалистът, професор д-р Румен Бенчев е един от най-добрите и квалифицирани оториноларинголози в Европа.

 

NEWS_MORE_BOX

 Лазерът е революционно решение, в случаите, когато причината за хъркането е слабостта на мекото небце. Минимално инвазивната процедура е с гарантирана ефективност. Не е болезнена и отнема около 20-25 минути, след което не се налага болничен престой. Извършва се с местна упойка, което гарантира липсата на следоперативни усложнения. Не се наблюдават промени в тембъра на гласа на пациента, не се налага възстановителен период.


Ако е необходимо, лечението се комбинира с радиочестотна термотерапия. Това е технология с доказана ефективност и надеждност, която позволява лечение в амбулаторни условия, без болка, дискомфорт или риск за пациента. Използването на радиочестотната технология осигурява абсолютна стерилност и безопасност на процедурата.


Клиниката предлага пълна гама диагностика и лечение на всеки УНГ проблем: полипи, певчески възли, кисти на гласните гънки, ринопластика. Всяка процедура се назначава след обстоен преглед и комплексна диагностика от оториноларинголога.


Заслужава ли си да продължавате да измъчвате себе си и близките си след като е толкова бързо и лесно да се премахне хъркането? Заповядайте в Хил клиник, където ще ви върнат пълноценния сън.


тел. 0700 131 31
тел. (02) 439 31 31