Проблемът с хъркането е стар колкото света. Почти във всяко семейство единият партньор хърка, което причинява изключителен дискомфорт на другия.

 

Генералното разрешаване на този проблем е оперативна намеса. Отивайки при хирург, повечето хора не подозират, че зад това хъркане стои по-сериозен проблем. Много рядко се случва човек да потърси помощ заради хъркане притеснявайки се, че има здравословен проблем. Един от най-честите здравословни проблеми, които стоят зад хъркането е сънната апнея.


 

Дори, ако партньорът ви не си дава сметка, че хъркането му може да представлява по-сериозен проблем, то вие трябва да го убедите в противното и да посетите лекар. Разбира се, може да няма причина за притеснение, но определено трябва да се прегледате. Има научно проверени доказателства, които правят връзка между хъркането и някои кардио-васкуларни заболявания или за по-сериозно състояние каквото е сънната апнея. Това е състояние, при което може да се наруши дишането по време на сън, което е потенциално животозастрашаващо състояние.

 

„Всички хора, които имат сънна апнея хъркат, но не всички хора, които хъркат имат сънна апнея.“ – казва Рикардо Осорио, специалист по сън и невробиолог. Но преглед при специалист е единственият начин да бъдете сигурни.

 

Ако хъркането ви е много силно, партньорът ви е наблюдавал апнея (спиране на дишането по време на сън), а вие се чувствате изморен и недоспал през деня, това със сигурност трябва да ви накара да посетите специалист, казва Осорио. Посещавайки лекар, единственото нещо, което може да стане е да подобрите начина си на живот. Както на вас, така и на партньора ви.

 

Данните относно хъркането са потресаващи. Статистики от целия свят показват, че повече от половината население на Земята хърка.

 

Хъркането се случва, тъй като гърлото ни е изградено от меки тъкани без твърди структури. Когато заспим мускулите в гърлото се отпускат, което нарушава въздушния поток. За да премине въздухът през това стеснено пространство, той трябва да се движи по-бързо, произвеждайки турболентно въздушно движение, съпроводено със съответния дразнещ звук.

 

Защо някои хора хъркат, а други – не? Все още не е изяснено до край. Причини могат да са възраст, пол, телесно тегло, консумация на алкохол.