Ако сте забелязали, че детето хърка нощно време, има дълги паузи в дишането, често се върти в леглото, спи през по-голямата част от нощта с отворена уста и се изпотява повече от обикновено е възможно това да се дължи на определено нарушение на съня. Всички тези признаци, и най-вече хъркането нощно време, може да са симптом на т.нар обструктивна сънна апнея в детска възраст. Около 1 до 4% от децата страдат от сънна апнея, повечето от които са на възраст между 2 и 8 години.

 

Защо възниква обструктивната сънна апнея в детска възраст?


Обструктивната сънна апнея при деца, както и при възрастни пациенти, представлява временно спиране на дишането, причина за което в повечето случаи е някаква обструкция или блок на въздушния поток в горните дихателни пътища. Когато спим мускулите, оформящи задната част на устната кухина се отпускат. В някои случаи обаче те се отпускат в по-голяма степен, стеснявайки въздушните пътища и ограничавайки по този начин въздушния поток. Това е особено характерно при наличието на увеличени тонзили, както и на увеличена трета сливица, които са и най-честите причини за поява на обструктивна сънна апнея в детска възраст.

 

Рискови фактори за развитие на обструктивна сънна апнея са:

  • Фамилна анамнеза за наличие на обструктивна сънна апнея;
  • Наднормено тегло;
  • Някои заболявания, като Синдром на Даун, детска церебрална парализа и др;
  • Нарушение или деформация в структурите, изграждащи устната кухина, челюстите, гърлото, които стесняват въздушното пространство;
  • По-голям размер на езика, който при сън се отпуска назад и може да блокира въздушния поток.

 

Кои са признаците на обструктивна сънна апнея в детска възраст?

Когато дишането спре, нивото на кислород в кръвта разко спада, при което мозъкът изпраща сигнал за кратко събуждане на организма, освобождавайки по този начин дихателните пътища. Обикновено събуждането е толкова кратко, че рядко се осъзнава от човека. Въпреки това, тъй като епизодите на спиране на дишането настъпват през цялата нощ, това сериозно влошава качеството на съня. Последният става повърхностен и не води до необходимата отмора.

 

Симптомите на обструктивната сънна апнея са:

  • Хъркане по време на сън, съпроводено с дълги паузи, сумтене, шумно издишане;
  • Дихателни усилия по време на сън;
  • Неспокоен сън, свързан с постоянно въртене в леглото и заемане на необичайни пози;
  • Увеличено изпотяване нощно време (особено, когато не се е наблюдавало преди това);
  • Повишена дневна сънливост и поведенчески промени.

Липсата на пълноценен сън има отношение не са само към по-трудното ставане сутрешно време и повишената сънливост денем. Проучванията показват по-голяма честота на поява на синдром на хиперактивност и дефицит на активното внимание, както и затруднение в процесите на учене, запомняне и други при деца, проявяващи симптоми на обструктивна сънна апнея.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

Както при възрастни пациенти, така и в детска възраст, метод за диагностика е полисомнографското изследване.

 

В случаите, когато причината за поява на обструктивната сънна апнея са увеличени тонзили е желателна консултация с УНГ специалист, който ще прецени дали е удачно извършването на аденотонзилектомия. В 70 до 90% от случаите се наблюдава пълно обратно развитие на симптомите.

 

Когато причината не са увеличените тонзили или симптомите персистират въпреки оперативната намеса е удачно прилагането на продължително позитивно налягане по време на сън, което поддържа въздушните пътища постоянно отворени.

 

Наднорменото тегло представлява сериозен рисков фактор и налага спазването на определен диетичен режим, както и подходяща физическа активност.

 

В по-леки случаи може да се предприеме само периодично проследяване на състоянието на детето, преди да се пристъпи към лечение.