Правилното хранене може значително да подобри качеството на съня. Това твърдение е подкрепено от редица проучвания.

 

Безсънието е сериозен проблем. Според Центъра за конрол и превенция на заболяванията в САЩ една трета от възрастните не спят достатъчно ежедневно. В резултат на което прибягват към хапчета за сън с рецепта, помощни средства за сън без рецепта, билкови добавки, чайове, други напитки и някои техники за медитация.


 

Често пренебрегван проблем, който може да наруши качеството на съня, е неправилното хранене или консумацията на вредни продукти. Точно както диетата може да повлияе върху различни процеси в мозъка и тялото, които регулират кръвното налягане, холестерола в кръвта, теглото, както и други фактори от здравословното състояние, тя може да повлияе и върху процесите, регулиращи съня.

 

Според проучване публикувано в сп. Nutrients, в което са включени над 400 жени от САЩ, придържането към средиземноморската диета повлиява положително върху качеството на съня им. Участничките, които спазват по-стриктно тази диета, имат 30% по-качествен сън, в сравнение с тези, които я нарушават.

 

Установено е още, че някои храни биха могли да повлияят повече върху качеството на съня. Плодовете, зеленчуците и бобовите култури например, имат значителен положителен ефект върху различни аспекти, повлияващи качеството на съня.

 

Освен това експертите забелязват дозова зависимост в ефектите на храната върху съня, тоест повишената консумация на варива води до по-голямо подобрение на съня.

 

Средиземноморската диета не е единствената, която би могла да носи ползи за съня. По-важни са здравословните компоненти на този начин на хранене, като приемът на повече плодове и зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. Този подход на хранене може да бъде постигнат с всяка предимно растителна диета.

 

Приемът на храни, богати на фибри, влияят положително върху чревния микробиом, чието състояние е обвързано с качеството на съня и с нормалния циркаден ритъм.

 

Циркадният ритъм повлиява много процеси в тялото, включително хормоналната активност и цикъла сън-будно състояние. Освен това, червата участват в синтеза на невротрансмитера серотонин, който стимулира положителни емоции и участва в регулацията на съня.

 

Съдържащите се в плодовете и зеленчуците полифеноли, от друга страна, повлияват върху сърдечната честота и някои рецептори в мозъка, които също имат отношение към съня.

 

Референции:

https://www.washingtonpost.com/wellness/2023/05/15/foods-that-boost-sleep/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551612/