„Хранителната кома“, известна още като „постпрандиална сънливост“, е добре познат феномен, който е и ежедневен проблем за много хора. Оказва се, че приспивният ефект на вечерята е реален.
 
Според д-р Дженифър Хайт от Ню Йорк чувството, което се появява след консумация на обилно ястие и причинява умора и отпадналост, се случва не без причина. 
 
След консумацията на ястие с високо съдържание на въглехидрати, притокът на кръв се концентрира в стомаха и червата, за да подпомогне метаболизма на храната. Нивата на инсулина в кръвта се покачват, като по този начин се понижават тези на кръвната захар. В резултат се появява усещането за умора и липса на енергия. 
 
Така, когато притокът на кръв е насочен към процесите, свързани с храносмилането, за останалите функции в организма е налично по-малко количество. Това води до поява на сънливост, замаяност или просто необходимост да седнем. Има някои методи, с чиято помощ можем да облекчим състоянието.
 
При поява на подуване на корема или спазми след преяждане, консумацията на ментов чай може да помогне. Чрез оригването организмът отстранява от излишните газове. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Най-лесният начин да се справим с постпрандиалната сънливост е като се консумира балансиран хранителен режим. Препоръчително е в чинията ни да има равни части зеленчуци, протеини и въглехидрати. По-специално внимание следва да се обърне на зеленолистните зеленчуци, тъй като те са с богато съдържание на фибри, които са важни за храносмилането. Полезно е също така след обилно ястие да се разходим. 
 
Храните с високо съдържание на наситени мазнини, са по-склонни да раздразнят стомаха. В допълнение, пикантните храни могат да провокират и влошат стомашните киселини.