Лошото настроение и намалената работоспособност съвсем не са най-тежкото последствие на недоспиването. Недостигът на сън принуждава тялото да се стреми към набавяне на повече енергия или с други думи – към прием на повече храна. Това става чрез повлияване на нивата на два хормона, които регулират апетита. Недоспиването повишава нивата на грелин, който стимулира апетита, докато понижава нивата на лептин, който потиска усещането за глад. Всичко това подготвя сцената за последващо преяждане и затлъстяване.

 

Голям брой проучвания са показали, че сънят, хранителните навици и телесното тегло, са тясно свързани и това съвсем не е учудващо – всички те са част от човешката физиология. Смущаването на един компонент води до смущения и в останалите два, както и до засягане на цялостното здравословно състояние. Добрите хранителни навици и крепкият сън са тясно свързани и ключови за поддържането на здравословно телесно тегло.


 

В това отношение има редица полезни съвети, които подпомагат наспиването нощем, а по този начин и поддържането на нормално тегло.

 

На първо място, висококалоричните вечери трябва да бъдат избягвани, особено тези, богати на прости захари. Не само, че това директно допринася за трупането на излишни килограми, но и предизвиква прилив на енергия, което може да отложи заспиването с часове. Това са няколко часа въртене в леглото, вместо няколко часа сладък сън. Всичко това може да има своите последствия – както на работното място, така и извън него.

NEWS_MORE_BOX

 

Пълноценното хранене е доказало своята важност за качеството на съня. Установено е, че недостигът на В витамини, цинк и калций предизвиква нервност, напрегнатост и безсъние.

 

Излишно е да се казва, че кофеин не бива да се приема преди сън. Това, което не е излишно да се уточни обаче, е, че пикантните храни също не е добре да се приемат преди лягане. Те предизвикат киселини, които нарушават съня и могат да го нарушат под формата на силно парене зад гръдната кост – пирозис.

 

Най-после, някои хранителни добавки могат да бъдат използвани с нелоша успеваемост при леки разстройства на съня и денонощния ритъм. Епифизната жлеза секретира хормона мелатонин, който участва в контрола на ритъма на бодърстване и сън. Някои хора установяват, че безсънието им успешно се повлиява от хранителни добавки, съдържащи мелатонин. Макар че не винаги е ефективен за това показание, мелатонинът поне е високо безопасен, така че навярно си заслужава поне да бъде опитан, преди преминаване към „тежката артилерия“ срещу безсъние – бензодиазепини, антихистамини, барбитурати и др.