Какво е хипнично главоболие?

Хипничното главоболие е рядък вид главоболие, което събужда хората от сън. Понякога се нарича „главоболие на будилника“, защото може да накара човек да се събуди от сън.


Хипничното главоболие засяга хора само когато те спят. Тези главоболия често възникват по едно и също време на нощта, няколко пъти в седмицата.Какви са симптомите на хипничното главоболие?

Както при всички видове главоболие, основният симптом на хипничното главоболие е болката. Тази болка обикновено е пулсираща и се разпространява от двете страни на главата. Въпреки че болката може да варира по тежест, обикновено е достатъчно голяма, за да събуди човек от сън.


Тези главоболия обикновено се появяват по едно и също време на нощта, често между 1 и 3 сутринта. Пристъпите на болка могат да продължат от 15 минути до 4 часа.


Около половината от хората, които страдат от хипнично главоболие, получават епизоди на състоянието всеки ден, докато други изпитват пристъпи на състоянието поне 10 пъти месечно.


Някои хора съобщават за мигреноподобни симптоми по време на хипнично главоболие, като:

Какви са причините са хипничното главоболие?

Специалистите още не са изяснили какви са точните причини за появата на хипнично главоболие. Смята се обаче, че то възниква самостоятелно, а не вследствие на основно заболяване, като мозъчен тумор.


В допълнение, някои учени смятат, че хипничното главоболие може да е свързано с проблеми в частите на мозъка, участващи в управлението на болката, фазата на сън с бързи движения на очите (REM-сънят) и производството на мелатонин.


Кои хора са засегнати по-често от хипничното главоболие?

Хипничното главоболие обикновено засяга хора на възраст над 50 години. Обикновено има дълъг период от време между момента, в който човек започне да получава епизоди на хипнично главоболие и момента, когато то бъде диагностицирано. Това би могло да обясни защо пациентите, които са диагностицирани със състоянието, обикновено са по-възрастни. Данните сочат, че за жените има по-висок риск от развитие на хипнично главоболие.


Библиография:
Evers S, et al. Hypnic headache
American Migraine Foundation. Hypnic headache
Dissanayake KP, et al. Case report of hypnic headache: A rare headache disorder with nocturnal symptoms