Хипничното главоболие е рядко, но неприятно състояние, което може да попречи на човек да получи достатъчно сън. Хипничното главоболие може да бъде трудно за диагностициране, тъй като много други състояния причиняват подобни симптоми.


Няма стандартно лечение за хипничното главоболие, но приемът на кофеин непосредствено преди лягане, има благоприятен ефект в някои случаи.


Как се диагностицират хипничното главоболие?


При главоболие, което се появява нощем и събужда човек от сън е необходима консултация със.специалист. Целите се съсредоточават върху изключването на други възможни причини за главоболието, като високо кръвно налягане. Други причини за главоболието, които трябва да бъдат изключени, са:

 • Мозъчни тумори;
 • Удар;
 • Вътрешно кървене;
 • Инфекция

Лекарят трябва да бъде уведомен за всички лекарства, които пациентът приема, особено нитроглицерин или естроген, като и двете могат да причинят симптоми, подобни на хипнично главоболие.


В зависимост от симптоми и анамнезата (медицинска история) на пациента, лекарят може да извърши изследвания, като:

 

 • Кръвни тестове, които могат да бъдат полезни при търсенето на признаци на инфекция, електролитен дисбаланс, проблеми с кръвосъсирването или високи нива на кръвната захар;
 • Измерване на кръвното налягане, което би могло да помогне да бъде изключено високо кръвно налягане, което е често срещана причина за главоболие, особено при възрастните хора;
 • Компютърната томография (КТ) на глава, чрез която може да бъдат огледани костите, кръвоносните съдове и меките тъкани в главата.
 • Нощната полисомнография представлява изследване на разстройства на съня, което се извършва в болница или в лаборатория за изследване на съня. При изследването се използва оборудване, което следи дишането на пациент, нивата на кислород в кръвта, движенията и мозъчната дейност, докато пациентът спи;
 • Изследване на съня в домашни условия, което представлява по по-опростен тест за сън, който може да помогне за откриване на симптоми на сънна апнея,  която е друга потенциална причина за главоболие през нощта;
 • Ядрено-магнитен резонанс на мозъка. Това изследване използва радиовълни и магнити, за да бъде създаден образ на мозъка;
 • Ехография на каротидните артерии. При изследването се използва ултразвук, за да бъде създаден образ на сънните артерии, които доставят кръв към лицето, шията и мозъка.

Какво е лечението за хипничното главоболие?

Няма специално основно лечение за хипничното главоболие, но съществуват някои препоръки, които могат да облекчат болката.


Лекарят може да препоръча на пациента да приема кофеин преди лягане. Повечето хора с хипнично главоболие нямат проблем със съня след приема на кофеин. Кофеинът също носи най-нисък риск от нежелани реакции в сравнение с други възможности за лечение. Приемът на кофеин за контролирането на хипнотичното главоболие, може да стане чрез консумация на кафе или чрез таблетки.


Може също така да бъдат използвани лекарства за мигрена, които обикновено съдържат болкоуспокояващи вещества. Приемът им обаче в дългосрочен план може да причини хронично главоболие.


Други пациенти получават облекчение при приема на литий, лекарство, използвано за лечение на биполярно разстройство и други психични заболявания. Топирамат, което е лекарство против припадъци, също помага на някои хора с хипнично главоболие. И двете лекарства обаче могат да причинят неприятни нежелани реакции, включително умора и забавени реакции. Други лекарства, които действат при някои хора, включват:

 • Мелатонин;
 • Флунаризин;
 • Индометацин


Библиография:
Evers S, et al. Hypnic headache
American Migraine Foundation. Hypnic headache
Dissanayake KP, et al. Case report of hypnic headache: A rare headache disorder with nocturnal symptoms