Какво е хиперсомния?

Хиперсомнията е състояние на прекомерна сънливост през деня, което може да се появи дори след дълъг период на сън.


Хиперсомнията може да бъде първично или вторично състояние. Вторичната хиперсомния е резултат от друго основно медицинско състояние. Хората с хиперсомния имат проблеми с работната дейност през деня, защото често са уморени, което може да повлияе на нивото на енергия и концентрацията.Какви видове хиперсомния съществуват?


Хиперсомнията може да бъде първична или вторична. Първичната хиперсомния възниква без други медицински състояния. Единственият симптом е прекомерната умора и сънливост.

 

Вторичната хиперсомния се дължи на други медицински състояния. Те могат да включват сънна апнея, болест на Паркинсон, бъбречна недостатъчност и синдром на хронична умора. Тези състояния причиняват лош сън през нощта, което кара засегнатите хора да се чувстват уморени през деня.


Хиперсомнията не е представлява същото състояние като нарколепсията, която се дължи неврологични нарушения, причиняващи внезапни пристъпи на сън през деня. Хората с хиперсомния могат да останат будни, но се чувстват уморени.


Какви са причините за хиперсомния?


Счита се, че първичната хиперсомния се причинява от проблеми в структурите на мозъка, които контролират функциите за сън и събуждане.


Вторичната хиперсомния е резултат от състояния, които причиняват умора или недостатъчен сън. Например, сънната апнея може да причини хиперсомния, защото може да причини проблеми с дишането през нощта, принуждавайки хората да се събуждат многократно през цялата нощ.


Някои лекарства също могат да причинят хиперсомния. Честата употреба на наркотици и алкохол може да предизвика сънливост през деня. Други възможни причини са понижената функция на щитовидната жлеза и черепно-мозъчни травми.


Какви са симптомите на хиперсомния?


Основният симптом на хиперсомния е постоянната умора. Хората с хиперсомния могат да спят за различни периоди от време през целия ден, без изобщо да облекчат чувството на сънливост. Пациентите с това състояние също имат затруднения при събуждане от дълги периоди на сън. Други симптоми на хиперсомния включват:

  • Раздразнителност;
  • Безпокойство;
  • Загуба на апетит;
  • Забавено мислене или реч;
  • Трудност при запомняне

Лечението за това състояние може да варира в зависимост от причината за хиперсомнията. Много лекарства, предназначени за нарколепсия, могат да помогнат и при лечението на хиперсомния.


Промените в начина на живот са критична част от процеса на лечение. Важно е установяването на редовен режим за сън.


Библиография:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke