Широтата, с която се разтваря портата на страната на сънищата за всеки човек, зависи пряко от личностните му качества и най-вече от характера му. Това доказва американски научен екип и посочва, че по-интровертните хора са изправени пред най-сериозен риск от хронични проблеми със съня.

 

Проучването проследява качеството на съня на 1000 американски граждани на база на специфичните особености на характера им, отчетели със специални психологически тестове.


 

След отчитане на резултатите учените установяват, че чертите на характера пряко корелират не само с качеството на съня ни, но и с особеностите на сънищата ни.

 

Интровертните хора, които се фокусират основно върху вътрешния си свят и по-трудно изразяват емоциите си, спят по-кратко, сънуват по-рядко, а по-съществената част от сънищата им е под формата на неприятни преживявания и кошмари. Това крие риск от негативни дългосрочни последици, тъй като скорошно проучване доказва, че липсата на сънища може да е също толкова опасно, колкото и хроничното безсъние.

 

В допълнение е установено, че за интровертните хора е много по-трудно да останат будни до по-късно от обикновено и за тях адаптирането към нов модел на съня с по-късно лягане или по-ранно ставане обикновено изисква повече време.

 

NEWS_MORE_BOX

 

От друга страна, американските учени установяват, че екстровертните хора имат по-непробуден и пълноценен сън, който помага за бодростта и по-добрия им енергиен баланс през деня.

 

Статистически проучването показва, че екстровертните хора са с около 20% по-удовлетворени от качеството на съня си и много по-рядко търсят помощ за подобряването му.

 

Очаква се данните от проучването да променят начина, по който лекари и пациенти подхождат към преодоляването на хроничните проблеми със съня. Установяването на тяхната връзка с особеностите на характерна на човека може да улесни справянето с тях.

 

Да променим характера си не е лесно, но нуждата от пълноценен сън може да помогне поне някои черти от него с неблагоприятно влияние върху съня да бъдат поставени под контрол.