Човек прекарва приблизително една трета от живота си в сън. Въпреки че съществуват много теории, които обясняват защо сънуваме, никой все още не разбира напълно целта на сънищата или какво точно означават те. Някои учени смятат, че сънищата имат символично значение, докато други вярват, че те са свързани с реалния живот.


Това, което специалистите знаят е, че почти всеки човек сънува всеки път, когато спи, и тези сънища могат да бъдат завладяващи, вълнуващи, ужасяващи или просто странни. Мозъкът е активен през цялата нощ, с особено интензивна мозъчна активност в предния (прозенцефалон) и средния мозък (мезенцефалон) по време на съня с бързо движение на очите (REM), когато сънуваме.


И възрастните, и бебетата сънуват около два часа на нощ дори и да не си спомнят за това, след като се събудят. Всъщност, учените са открили, че хората обикновено сънуват по няколко сънища всяка нощ, всеки от които обикновено продължава между 5 и 20 минути.По време на обичайния си живот хората прекарват средно шест години в сънуване. До 95% от всички сънища бързо се забравят малко след събуждане. Според една теория сънищата са толкова трудни за запомняне, защото промените в мозъка, които настъпват по време на сън, не поддържат обработката и съхранението на информацията, необходими за формирането на паметта.


Образните изследвания на спящи хора показват, че челните лобове на мозъчната кора – областта, която играе ключова роля при формирането на паметта – са неактивни по време на REM съня, стадият, в който възниква сънуването.


Проучване от 2016 г. е установило, че забравянето на сънищата може да се дължи и на промени в нивата на някои невротрансмитери, по-специално ацетилхолин и норепинефрин, по време на REM сън.


Друго проучване е установило връзка между припомнянето на сънищата и плътността на мозъчната материя на медиалната префронтална кора. Участниците с по-висока плътност на бялото мозъчно вещество съобщават за по-добро припомняне на съня.


Докато повечето хора съобщават, че сънуват в цвят, приблизително 12% от хората твърдят, че сънуват само в черно и бяло. В проучвания, при които сънуващите са били събудени и помолени да изберат цветове от диаграма, които съответстват на тези в сънищата им, са били най-често избирани меките пастелни тонове.


Хората под 25-годишна възраст рядко съобщават, че сънуват в черно и бяло. Хората над 55-годишна възраст обаче съобщават за черно-бели сънища в около 25% от случаите. Учените смятат, че тази разлика може да е в резултат на излагането в детството на черно-бяла телевизия. Тази идея се подкрепя от по-старо проучване, което установява, че хората през 40-те години на миналия век рядко съобщават, че сънуват цветни сънища.


Учените са открили някои разлики между мъжете и жените, когато става въпрос за съдържанието на техните сънища. В няколко проучвания мъжете съобщават, че сънуват оръжия значително по-често от жените, докато жените сънуват препратки към дрехи по-често от мъжете. Друго проучване показа, че сънищата на мъжете в по-голяма степен имат по-агресивно съдържание и физическа активност.


Жените са склонни да имат малко по-дълги сънища, които включват повече герои. Когато става въпрос за героите, които обикновено се появяват в сънищата, мъжете сънуват други мъже два пъти по-често, отколкото жени, докато жените са склонни да сънуват двата пола еднакво.


Библиография:
National Institute of Neurological Disorders. Brain basics: Understanding sleep
National Sleep Foundation. How often do we dream?
Rasch B, Born J. About sleep’s role in memory