Няма човек, който да не е прекарвал бесънна нощ, независимо от причината. Всички знаем как се чустваме на следващия ден, а в някои случаи може значително да повлияе на кондицията ни и с дни напред.


Т. нар. сънна депривация се дължи на продължителното недоспиване и редуциране на качеството на съня. Тялото ни се нуждае както от храна и въздух, така и от редовен сън. В противен случай започват редица нарушения, които първоначално се установяват на биохимично ниво, а впоследствие е възможно да се проявят и различни симптоми.


Централната нервна система е информационната магистрала на нашето тяло. Сънят е необходим, за да поддържа правилното му функциониране, но хроничното безсъние може да наруши начина, по който тялото Ви обикновено изпраща информация.Друга последица от честото недоспиване е понижаване на концентрацията или паметта. Възможно е при по-тежките форми да се наруши и възможността за координация и съответно да се увеличи рискът от злополуки.


Може да се чувствате по-нетърпеливи или податливи на промени в настроението. Сънната депривация също така може да компрометира процесите на вземане на решения и творческата мисъл.

 

Ако лишаването от сън продължава дълго време е възможна проявата и на халюцинации - както зрителни, така и слухови. Липсата на сън също може да предизвика отключването на манийни епизоди при хора, които имат биполярно разстройство.

 

Други прояви са епизодите на заспивания за кратко време. По време на тези епизоди пациентите заспиват за няколко секунди или минути, без дори да го осъзнават. Тази промяна е извън контрола ни и може да бъде изключително опасна, особено при шофиращите.


По време на сън имунната ни система произвежда цитокини - белтъчни молекули, които се борят неспецифично с различни инфекциозни причинители.

 

Лишаването от сън възпрепятства имунната система в това отношение, поради което оказва влияние както върху възпротивителните сили на организма, така и по време на възстановяването след по-тежки инфекции.

 

Недоспиването за дълги периоди от време оказва влияния и въху редица хронични заболявания, които са свързани с метаболитните нарушения в организма - например диабет, както и с процеси в кръвоносната система, имащи отношение към повишаване сърдечниосъдовия риск.

 

Следва продължение...